Cca 35 de antreprenori participă la primul seminar: „Proceduri de achiziții publice UE de tip PraG” organizat la CCI a RM

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI) în parteneriat cu Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) a organizat primul seminar cu genericul:  „Proceduri de achiziții publice UE de tip PraG” , din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

În discursul de deschidere a evenimentului, Sergiu Harea, președintele CCI a RM a adus mulțumiri partenerilor GIZ pentru suportul acordat țării noastre pe parcursul anilor, menționând că domeniul achizițiilor publice este unul important, dat fiind faptul că tot mai mulți donatori străini dar și finanțări locale pledează pentru domeniile ce țin de infrastructură.

„Din păcate avem cazuri când sunt anulate licitații, din simplul motiv că participanții la achiziții publice nu dețin suficiente cunoștințe în domeniu, nu au experiență în a completa sau a depune documentele respective la instituții care lansează proceduri de achiziții. Pe parcursul mai multor ani, împreună cu GIZ am desfășurat instruiri dar și cercetări în rândul agenților economici, acum, pentru o mai bună desfășurare a acestor achiziții dar și pentru a complementa crearea de consorții dintre instituțiile din Republica Moldova și cele din Uniunea Europeană, pentru a implementa acele proiecte ce au suport european, ne-am propus să va informăm despre modalitățile de achiziții, în deosebi, de tip PraG ”, a mai adăugat președintele CCI.

Prezent la seminar, Dietrich Hahn, Consultant internaţional principal, GIZ, a declarat că Republica Moldova beneficiază tot mai des de resurse financiare din partea donatorilor, pentru a activiza infrastructura în țară.

“Din partea UE vor fi disponibile mai multe fonduri pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor de infrastructură. În dependență de finanțator, sunt aplicate noi reguli de achiziții publice europene. Cum s-a menționat, în urma unor achiziții publice au apărut unele probleme, conflicte de interes, în special ceea ce ține de corupție. De aceea, împreună cu CCI am decis să organizăm mai multe seminare de instruire, pentru a obține rezultate cât mai bune.

Carmen Mariana Dăscălescu, trainer din România, va prezenta, în cadrul primului seminar,  procedurile care trebuie urmate de către participanții la achiziții publice ce vor fi inițiate, în timpul apropiat de ADR-uri cu suportul financiar al UE, prin intermediul GIZ.

La eveniment sunt prezente companii din domeniul serviciilor de proiectare, sectoarele aprovizionării cu apă şi canalizare şi eficienţă energetică pentru clădirile publice dar și reprezentanții CCI și GIZ.

Informații suplimentare:

Direcţiei Relaţii Internaţionale,

tel.: 022 -22 13 91,  e-mail: [email protected].

Distribuie acest articol: