CCI va acorda suport antreprenorilor autohtoni interesați în participare la licitații din fonduri europene

Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Mihai Bîlba a avut o întrevedere de lucru cu Adrian Berezintu, Ministru Consilier din cadrul Ambasadei României în țara noastră. Cei doi interlocutori au discutat despre necesitatea unei colaborări fructuoase în vederea stabilirii unor noi contacte între mediul de afaceri din cele două state pentru a facilita participarea companiilor străine la licitațiile inițiate de Agențiile de dezvoltare Regională din Moldova în parteneriat cu companiile locale.

Potrivit lui Mihai Bîlba, în Republica Moldova, în anul 2016 a fost dat startul celei dea doua faze a Proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). GIZ/MSPL acordă suportul financiar  partenerilor pentru elaborarea documentelor de proiectare pentru un număr de până la 18 de proiecte  din care: 10 în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare și 8 eficiență energetică a clădirilor publice în valoare de cca 2.4 mln. EUR. Ulterior, proiectul MSPL va acorda suportul financiar partenerilor pentru lucrările de construcții  în baza documentelor de proiectare elaborate pentru 18 proiecte în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare și eficiență energetică în valoare de cca 32 mln. EUR.

Însă, antreprenorii din Republica Moldova se confruntă cu o serie de provocări legate de procesul de aplicare la fonduri europene, lipsa capacităților financiare, de personal, de tehnologii moderne; incapacitatea de a prezenta oferte calitative. Conform vicepreședintelui CCI,  o modalitate de depășire a acestora este crearea unor parteneriate eficiente dintre reprezentanții mediului de afaceri din cele două state, dat fiind faptul că România are experiență în acest domeniu.

Adrian Berezintu a specificat că companiile române au trecut prin această etapă și cu siguranță vor acorda suportul necesar antreprenorilor autohtoni pentru a participa la procedurile de licitații în domeniile de servicii de proiectare și de construcții în sectoarele apă și eficiență energetică a clădirilor publice.

Distribuie acest articol: