De ce ai nevoie de Carnet ATA?

Vrei să mergi la expoziții internaționale, misiuni de afaceri sau evenimente culturale fără a plăti taxe vamale pentru mostre de produse, echipamente foto, sportive sau instrumente muzicale? Cele mai competitive companii utilizează carnetul ATA, pus la dispoziția agenților economici de către Camera de Comerț și Industrie care oferă posibilitate acestora de a exporta în regim temporar mărfurile în 75 de țări ale lumii, în decursul unui an de zile.

Procedura este simplă: primești Carnetul ATA de la Camera de Comerț și Industrie, îl perfectezi la frontieră cu ajutorul inspectorului vamal, fără a plăti taxe vamale sau garanții financiare și poți exporta temporar mai multe tipuri de mărfuri indiferent de valoare și volum. Poti exporta mărfuri temporar chiar și cu mașina personală, deoarece nu se solicită sigiliu!

Carnetul ATA este aplicabil pentru următoarele tipuri de mărfuri:
produsele care urmează să fie prezentate la târguri și expoziții, iarmaroace, conferinţe sau alte evenimente similare;
echipament profesional (computere, echipament de televizare şi radiodifuziune, aparte foto, instrumente muzicale);
– obiecte de artă, confecţii și bijuterii;
-mărfuri importate cu scop educativ, ştiinţific sau cultural;
mărfurile importate în scop umanitar;
animale.

Totodată, nu pot fi transportate sub acoperirea carnetului ATA următoarele mărfuri:

-bunurile consumabile;
-articole din alcool, tutun sau petrol;
-bunurile destinate înstrăinării;
-produse alimentare;
-broşuri destinate pentru consum sau comercializare în afara ţăriişi fără a fi restituite;
-bunuri procesate în lucrări de reparaţie;
-pietre preţioase.

Exportarea/importarea temporară a devenit mai simplă cu ajutorul carnetului ATA, care simplifică semnificativ procedurile vamale prin prezentarea unui document unic ce substituie declaraţiile vamale naţionale la vămuire și îți permite utilizarea aceluiaşi document pentru efectuarea mai multor călătorii într-un interval de 12 luni. Simplificarea procedurilor vamale vine la pachet și cu reducerea costurilor pentru vămuire inclusiv lipsa pierderilor financiare la convertirea de valută pe teritoriul țărilor de admitere temporară și/sau de tranzit și totodată elimină obligaţia de plată a garanţiilor financiare adiţionale de tranzit.

Utilizând Carnetele ATA vei economisi bani, timp și vei identifica noi piețe de desfacere pentru afacerea ta!