Mărfuri în valoare de peste 2 mln. lei exportate temporar cu Carnetul ATA, eliberat de Camera de Comerț și Industrie

Vămuirea exportului temporar de mărfuri se efectuează în baza declarației vamale, însă tot mai multe persoane aleg procedura simplificată și se adresează la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova pentru a obține Carnetul ATA.

Carnetul ATA este un document vamal internațional, care substituie declarația vamală, garanția financiară și permite tranzitarea în regim simplificat (cu reducerea timpului și costurilor), teritoriul a 78 de state- membre ale sistemului internațional ATA (Temporary Admission/Admission Temporaire).

În primele 5 luni ale anului curent Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a eliberat Carnete ATA pentru bunuri în valoare de peste 2 milioane de lei. Totodată numărul beneficiarilor Carnetelor ATA s-a dublat în comparație cu perioada similară a anului trecut, ceea ce denotă interes sporit fața de acest instrument de facilitare a comerțului.

Exportul temporar cu Carnet ATA se aplică cel mai des de către agenții economici care participă la expoziții internaționale, târguri și forumuri de afaceri. Totodată, în baza Carnetului ATA pot fi exportare temporar, cu diferite tipuri de transport și chiar cu mașina personală, mai multe mărfuri, printre care: echipament profesional (echipament de televizare, instrumente muzicale etc); mărfuri cu scop educativ, științific sau cultural etc. Excepție sunt produse alimentare, bunuri pentru reparație și cele consumabile.

Carnetul ATA, este pus la dispoziția agenților economici de către CCI care este instituție emitentă și garantă a Carnetelor, membră a lanțului internațional de garanție, gestionat de Camera de Comerț Internațională.

Conform sistemului internațional ATA, CCI a RM garantează respectarea regimului vamal de admitere temporară și oferă agenților economici și persoanelor fizice posibilitatea de a traversa frontiera mai simplu și fără cheltuieli suplimentare.

Pentru detalii vă rugăm să să ne contactați la nr. de tel. 022 23-88-60 sau e-mail ata@chamber.md.

Nota: Conform datelor Camerei de Comerț Internaționale, în cele 78 de state member ale Sistemului ATA anual sunt eliberate  circa 185 mii de Carnete ATA, pentru mărfurile în valoare de peste 26 de millarde de dolari SUA.

Carnetele ATA tot mai solicitate de agenții economici autohtoni

Distribuie acest articol: