Procedurile vamale simplificate au fost abordate în cadrul Expoziției naționale ”Fabricat în Moldova” 2018

În cadrul expoziției ”Fabricat în Moldova” 2018 s-a desfășurat seminarul dedicat procedurilor vamale simplificate și Carnetelor ATA pentru exportul temporar de mărfuri.

Șeful secției servicii în comerțul internațional din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Valentin Armaș a prezentat ultimele modificări la procedura Carnetelor ATA, implementate pentru a asigura o mai mare facilitare a procedurilor de eliberare a acestora și de export temporar a bunurilor pentru expoziții, călătorii sau de promovare de produse.

Serviciului Vamal a prezentat ultimele noutăți legate de procedurile simplificate de vămuire, declarare electronică, vămuire la domiciliu, beneficiile statutului de Agent Economic Autorizat (AEO) și exportator aprobat. Totodată, a fost prezentată procedura de obținere a certificatelor de origine preferențială pentru mărfurile de export și planurile Serviciului Vamal de a lărgi spectrul procedurilor vamale simplificate și a vămuirii electronice.

În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri au fost oferite și sugestii pentru a continua procesele de modernizare a operațiunilor de vămuire simplificată spre a minimiza cheltuielile întreprinderilor legate de vămuire.

De menționat că de la începutul anului, CCI a simplificat proceduri de eliberare a Carnetelor ATA.

Distribuie acest articol: