A avut loc cea de –a treia ediție a Forumului de Afaceri Trilateral Republica Moldova – România – Ucraina

La data de 30 mai 2019, la Chișinău, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Forumului de Afaceri Trilateral Republica Moldova – România – Ucraina , care a fost o componentă cheie a Forumului Internațional Investițional al municipiului Chișinău.

Forumul trilateral a fost  organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), cu suportul Primăriei municipiului Chișinău şi proiectului Business-INN Moldova (EEN). Acesta este cel mai important forum transfrontalier din țară, care are drept scop promovarea imaginii statului pe arena internațională, precum și a economiei autohtone drept o locație prietenoasă pentru dezvoltarea afacerilor și atragerea investițiilor; prezentarea oportunităților de dezvoltare a relațiilor de parteneriat între cele 3 state.

În cadrul deschiderii forumului, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a menționat despre importanța cooperării intercamerale dintre instituțiile similare din statele vecine: ”De la începutul anului 2019, delegațiile businessmenilor din România și Ucraina au vizitat și participat la programul de afaceri organizat în cadrul Expoziției naționale ”Fabricat în Moldova”. În premieră delegația din Republica Moldova a participat la Forumul Tinerilor Antreprenori din mun. Iași. Experții CCI a RM au făcut schimb de experiență cu colegii de la CCI Odessa privind serviciile de expertiză, evaluare și certificare, în luna martie curent. Până la finele anului CCI a RM planifică organizarea expoziției Republica Moldova Prezintă la Brașov (14 – 16 iunie a.c.), Iași, Baia Mare și Arad.”

De asemenea, președintele CCI a RM a lansat apelul către agenții economici și reprezentanții instituțiilor camerale din România și Ucraina de a iniția cu încredere consorțiumuri cu companiile din Republica Moldova în vederea participării în comun la licitațiile publice subliniind că: ”Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în calitate de partener al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) acordă sprijin complementar sectorului privat, pentru a facilita participarea întreprinderilor în domeniul construcțiilor civile, care funcționează în Regiunile de Dezvoltare Nord, Centru și Sud, la procedurile de licitație publice în baza procedurilor europene PRAG, inițiate de Agențiile de Dezvoltare Regională pentru proiectele de infrastructură susținute de GIZ în domeniile: Aprovizionarea cu Apă și Canalizare și Eficiența Energetică în Clădirile Publice, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Moldova”.

În cadrul Forumurului au participat peste 30 de delegații din România și Ucraina.  Din componenţa delegaţiilor române și ucrainești au fost reprezentanţii companiilor din: industria mobilei și a lemnului, eficiență energetică, domeniul agro-industrial, construcții civile, transport și logistică; consultanță în afaceri, etc.

Totodată,  CCI a RM a semnat  2 Acorduri de colaborare cu :

  • Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, în vederea promovării oportunităților de dezvoltare a mediului de afaceri din Republica Moldova.
  • Camera de Comerț și Industrie Maramureș, privind organizarea expoziției „Republica Moldova Prezintă la Baia Mare”, care va avea  loc în perioada 27-29 septembrie 2019.

În cadrul reuniunii de afaceri au fost organizate întrevederi bilaterale, unde agenții economici au avut posibilitatea să stabilească relaţii de afaceri şi parteneriat cu agenţii economici din România și Ucraina.

Distribuie acest articol: