A fost lansată Campania de promovare a Învățământului Profesional Tehnic (ÎPT) în sistem dual

DSC_5844Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea însoțit de vicepreședintele Mihai Bîlba și Rodica Bivol, șef Secția Învățământ Dual, din cadrul CCI a RM au participat luni, 21 mai curent, la lansarea Campaniei de promovare a învățământului dual, cu genericul ,,Înveți, Muncești, Câștigi”. Evenimentul a avut loc în incinta Școlii Profesionale din orașul Orhei, în care se desfășoară programe de formare profesională prin învățământ dual, și la întreprinderea ,,Arttehmet S.R.L”, agent economic partener și formator.

În cadrul evenimentului, Sergiu Harea a salutat decizia Guvernului de a susține mediul de afaceri prin implementarea învățământului profesional tehnic prin sistem dual. “Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, împreună cu MECC și GIZ pregătesc listele doritorilor pentru a învăța în acest sistem în anul de învățământ 2018-2019. În prezent, cca 1700 de noi ucenici sunt interesați de ÎPT iar numărul acestora este în continuă creștere. Din luna septembrie a acestui an, CCI a RM va deține registrele ucenicilor, maiștrilor, a companiilor ce vor impementa ÎPT, dar și a cooperărilor duale”, a mai spus președintele Camerei.

Potrivi Monicăi Babuc, Ministrul MECC, Ambasadoarea campaniei „Înveți, Muncești, Câștigi” prin introducerea învățământului dual, ca formă interactivă a ÎPT, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și-a asumat responsabilitatea implementării în Republica Moldova a unui concept inovativ de pregătire a forței de muncă calificate, conform necesităților angajatorilor locali și investitorilor străini.

Actualmente, peste 660 de elevi își desfășoară studiile la 21 de programe de formare profesională prin învățământ dual, care se realizează în parteneriat cu 19 instituții de învățământ și 49 de agenții economici, în condițiile în care în anul precedent de studii această formă de instruire se realiza la 9 programe de formare profesională prin cooperarea dintre 8 instituții de învățământ profesional tehnic cu 15 agenți economici.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al RM, împreună cu reprezentanții proiectului Reforma Structurală în Învățământul Profesional Tehnic în Republica Moldova, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și finanțate de către Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Distribuie acest articol: