Agenții economici autohtoni au fost instruiți în domeniul achizițiilor publice

În perioada 03 noiembrie – 07 decembrie 2017, reprezentații sectorului privat din domeniul serviciilor de proiectare, sectoarele aprovizionării cu apă şi canalizare şi eficienţă energetică au participat la câteva ateliere de lucru axate pe următoarele subiecte:

  1. Proceduri de achiziții publice UE de tip PRAG – aspecte teoretice
  2. Proceduri de achiziții publice UE de tip PRAG – aplicarea în practică
  3. Integritatea sectorului privat în procesul achizițiilor publice
  4. Aspecte ce vizează participarea la achiziții publice în asocieri

Sesiunile au fost organizate de  Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova cu suportul Proiectului Modernizarea Serviciilor Publice Locale (MSPL) implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

În ultimul timp, Republica Moldova beneficiază tot mai des de resurse financiare din partea donatorilor pentru a îmbunătăți infrastructura în țară.  În acest context, Uniunea Europeană va acorda o finanțare în valoare de cca 2.4 mln. Euro pentru elaborarea documentelor de proiectare pentru 18 proiecte din Regiunile de Dezvoltare ale Republicii Moldova, dintre care: 10 în domeniul Aprovizionării cu Apă și Canalizare și 8 în Eficiență Energetică în clădirile publice.

Procedurile de achiziții aplicate la utilizarea surselor sus-menționate vor fi conform procedurilor UE de tip PRAG pentru contracte de servicii și lucrări.

Sectorul privat se confruntă cu multiple provocări în domeniul achizițiilor publice, cum ar fi incapacitatea de a prezenta oferte calitative, lipsa de experiență în utilizarea procedurilor PRAG, lipsa capacităților financiare, de personal, de tehnologii moderne, fapt ce duce la implicarea redusă a sectorului privat în procedurile de achiziții desfășurate și provoacă astfel dificultăți în implementarea proiectelor de investiții în domeniul public.

Astfel,  CCI susține agenţii economici prin organizarea seminarelor de instruire în vederea dezvoltării capacităților și facilitării participării companiilor  în procesul de valorificare a fondurilor europene şi, respectiv, ridicarea ratei de participare a agenților economici la tendere de acest tip.

Scopul activităților propuse a fost familiarizarea cu similitudini si particularități a procedurilor de achiziții PRAG ce vor fi inițiate în timpul apropiat de către Agențiile de Dezvoltare Regională pentru proiectele implementate cu suportul GIZ și finanțare UE, cu principiile integrității sectorului privat  cu recomandările și orientările cu privire la posibilitățile de asociere pentru participarea la achizițiile publice.

Dacă la primul atelier de lucru au fost abordate aspecte teoretice cu referință la Procedurile de achiziții publice UE de tip PRAG cu analiza similitudinilor și particularităților cu sistemul  autohton al achizițiilor, la cel de al doilea discuțiile au fost axate pe aplicarea practică  a acestor proceduri, unde  expertul internaţional a oferit agenţilor economici consiliere practică în pregătirea dosarului de aplicare în cadrul unui concurs pentru achizițiile publice cu finanţare externă prin aplicarea procedurilor PRAG în Moldova.

Atelierul de lucru cu tematica Integritatea sectorului privat în procesul achizițiilor publice a abordat subiecte ce vizează cadrul juridic și cel instituțional din Republica Moldova, indicatorii de risc, conflictul de interese, corupția, concurența pe piața achizițiilor publice, practici anti-concurențiale naţionale şi internaţionale, ş.a.

Prin informarea sectorului privat despre Aspectele cu privire la participarea la achiziții publice în asocieri, a fost urmărit scopul de a facilita participarea companiilor la procedurile de achiziții, ce vor fi inițiate de Agențiile de Dezvoltare Regională din Republica Moldova pentru serviciile de proiectare și lucrări de construcție în domeniile de  aprovizionare cu apă și canalizare, cât și Eficiență Energetică în clădirile publice prin asocieri/parteneriate.

Potrivit Marianei Vîrlan, reprezentant S. A. ”Apă- Canal”, prezentă la seminarele de achiziții publice: ” Aceste tipuri de workshop-uri sunt utile prin faptul că într-adevăr învățăm cum să aplicăm la nivel internațional, acesta și este scopul: să învățăm procedurile de tip PraG, să ne dăm seama cum e corect și să înțelegem cerințele. Ar fi o oportunitate destul de favorabilă pentru agenții economici autohtoni ca să stabilească relații de parteneriat cu cei din România pentru că avem lipsă de experiență pe plan internațional și nu dispunem de resurse cum ar fi un specialist bine informat și resurse de tip financiar”.

De asemenea, reprezentantul Companiei Land Support Systems, Veaceslav Zagaevschi și-a expus regretul că nu a mai participat la așa gen de seminare, deoarece consideră că unele greșeli puteau fi evitate dacă ar fi știut din timp despre achizițiile publice de tip PRAG: ”Cea mai gravă problemă pe care o întâmpină agenții economici este lipsa informației atunci când este nevoie de ea. Când documentele sunt foarte bine puse la punct, atunci folosești standardele, legislația și totul merge ca pe roate. Să fi avut la începutul carierei mele așa workshop-uri succesele puteau fi mai mari.”

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

 

 

Distribuie acest articol: