Camerele de Comerț și Industrie din Republica Moldova și Ungaria își unesc eforturile pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice

DSC_8547Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) Sergiu HAREA și István SZEKERES, Vicepreședinte al comitetului pentru relații internaționale, Camera de Comerț și Industrie din Ungaria, au semnat astăzi, 12 martie 2020, un Acord de Cooperare care are drept scop dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre cele două state.

Potrivit președintelui CCI a RM, evenimentul de astăzi este o ocazie bună pentru intensificarea cooperării inter-camerale și cu CCI din Ungaria, ceea ce va contribui la dezvoltarea unui climat de afaceri pentru antreprenorii din ambele țări.

La rândul său, István SZEKERES a dat asigurări că noua cooperare va fi în favoarea ambelor state, întrucât atât instituțiile, cât și mediul de afaceri au multe interese comune.

În actul semnat se menționează că cele două instituții camerale vor organiza în comun activități pentru promovarea mediului de afaceri, dar și vor face schimb de bune practici, pentru a contribui la dezvoltarea comerțului dintre cele două state.

Acordul a fost semnat în cadrul Forumului de afaceri bilateral „Republica Moldova – Ungaria”, organizat la Chișinău, în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a Prim-ministrului Ungariei Viktor ORBAN.

La eveniment au participat membrii CCI a RM, care au manifestat interes de colaborare și identificare a partenerilor din Ungaria. De asemenea, au fost prezenți oameni de afaceri ai delegației ungare care a întrunit companii din domenii precum: inginerie, zootehnie, industria farmaceutică, producerea mașinilor şi echipamentelor industriale, imobiliare și surse noi de energie, turism, servicii de consultantă ş.a.

Not: Conform BNS, în anul  2018 Ungaria a fost al 13-lea partener comercial al RM cu valoarea schimburilor comerciale de cca 118,96 milioane dolari SUA. În 2019 volumul comerțului bilateral a fost de cca 119,9 milioane dolari SUA.

În RM activează 50 de companii cu capital maghiar, în care au fost investiți cca 68,5 milioane lei. Printre cei mai mari investitori maghiari în țara noastră se numără grupul financiar „OTP Bank” și compania farmaceutică „Gedeon Richter”.

Distribuie acest articol: