CCI a lansat primul webinar despre condiții de livrare INCOTERMS 2020

IMG-76dd1304c25758feb7070e40c1ff7c53-VAzi, 26 iunie 2020, la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut loc primul webinar INCOTERMS 2020, organizat în parteneriat și cu suportul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova și a proiectului Enterprise Europe Network.

Acest eveniment este organizat de CCI a RM în calitate de membru al Camerei de Comerț Internaționale (ICC), care este autorul oficial al condițiilor de livrare INCOTERMS și deține drepturi exclusive pentru instruire și distribuirea publicației.

Tematica Condiții de livrare INCOTERMS se încadrează perfect în programe de instruire a Academiei exportatorilor care deja cuprinde mai multe module de instruire și oferă antreprenorilor suportul în căutarea partenerilor din străinătate, a menționat Sergiu Harea, Președintele CCI. Totodată, dlui a precizat ca CCI a RM a semnat recent un Acord de colaborare cu Academia Camerei de Comerț Internaționale, care oferă programe de instruire și certificare internaționale online în domeniul normelor și standardelor comerciale.

Dnul Radu Vrabie, Directorul Adjunct al Programului USAID Reforme Structurale în Moldova (MSRP) a menționat că această serie de webinare INCOTERMS sunt foarte importante pentru mediul de afaceri mai ales acum când relațiile comerciale sunt însoțite de mai multe riscuri datorită situației pandemice. El a menționat faptul ca MSRP va continua să sprijine inițiativele menite să faciliteze comerțul extern al Republicii Moldova, precum și cele de dezvoltare a mediului de afaceri.

Condiții de livrare Incoterms stau la baza negocierilor dintre vânzători și cumpărători și oferă norme clare care definesc obligaţiile părților într-un contract de vînzare-cumpărare, riscurile dar şi costurile suportate de cumpărător şi de vânzător.  Totodată aceste condiții au o importanța majoră și pentru procesul de vămuire, la determinarea valorii în vamă a mărfurilor precum și pentru asigurarea și transport internațional.

Webinarul de azi este primul din seria cursurilor INCOTERMS pe care CCI le va organiza pe platforma Academiei Exportatorilor a CCI. Cu suportul Programului USAID Reforme Structurale în Moldovva, CCI va organiza alte 2 webinare (3 iulie și 9 iulie 2020) la care s-au înregistrat deja peste 60 de antreprenori – reprezentanții companiilor de import, export, transportatori, brokeri vamali, care vor afla despre impactul INCOTERMS 2020 asupra comerțului și cele mai importante noutăți ale noii ediții.  Participanții vor beneficia și de recomandări din partea experților internaționali referitor la utilizarea corectă a condițiilor de livrare în contracte de vânzare-cumpărare internațională, dar și materiale informative relevante.

Participarea la webinare este GRATUITĂ. Înregistrarea se efectuează prin completarea formularului online. Informații: 022235294, 069800112, 079875727; [email protected][email protected] .

Nota: Termenii comerciali internaționali (INCOTERMS) elaborați de Camera Internațională de Comerț stau la baza negocierilor dintre vânzători și cumpărători, determină obligațiile vânzătorului și cumpărătorului în ceea ce privește costurile, transportarea și asigurarea mărfurilor, documentația necesară, repartizarea riscurilor și alte obligații. Astfel, Incoterms este un îndrumar deosebit de util și permite definirea exactă a obligațiilor părților în contractele de vânzare-cumpărare internațională. Primul set de clauze INCOTERMS a fost publicat de către Camera Internațională de Comerț în 1936, urmat de amendamente și modificări odată la 10 ani.

Distribuie acest articol: