Circa 70 de companii autohtone participă la cea de-a IV-a ediție a Expoziției “Republica Moldova Prezintă”la Iași, România

Circa 70 de companii din țara noastră participă în perioada 16- 18 noiembrie 2018 la Expoziția „Republica Moldova Prezintă”, care se desfășoară, la Iași, România. Expoziția este organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova- România, Tehnopolis Iași, Palas Mall Iași și Proiectul EEN.

În discursul de deschidere a expoziției, Sergiu Harea, președintele CCI a RM a declarat că prezența companiilor moldovenești- participanți ai expoziției, dar și a celor românești- vizitatori și participanți ai programului de afaceri, este o dovadă în plus a bunelor relații de vecinătate ce leagă Republica Moldova și România.

„Prin organizarea acestui eveniment ne propunem contribuirea la dezvoltarea, promovarea și consolidarea relaţiilor economice şi comerciale dintre statele noastre, precum și la încurajarea competitivității produselor și serviciilor, prin crearea unei platforme de discuții și prezentare a oportunităților de cooperare. Țin să menționez că România a fost și s-a menținut pe parcursul ultimilor ani în top-ul partenerilor comerciali ai Republicii Moldova. În prezent, conform Biroului Național de Statistică a RM, România este principalul partener comercial al țării noastre, atât la import, cât și la export, volumul schimburilor comerciale ale țării noastre cu România în perioada ianuarie- august 2018 însumând 1029,2 milioane dolari SUA, iar pentru anul 2017 a fost de 1 295.15 milioane dolari SUA”, a mai spus președintele Camerei.

Mihai Chicu, primarul municipiului Iași a apreciat organizarea acestui eveniment, menționând că produsele moldovenești sunt apreciate pe piața din Iași, iar producătorii din țara noastră au toate șansele să cucerească consumatorul român, datorită calității produselor și prețului accesibil.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost organizat si un forum economic „Excelență în Business”, la care au participat agenții economici din ambele state. Scopul evenimentului este de a sprijini și facilita relațiile comerciale dintre producători din Republica Moldova și partenerii de afaceri din România, precum și identificarea potențialilor investitori români. Companiile autohtone prezintă o gamă largă de produse agricole și produse alimentare procesate, îmbrăcăminte și încălțăminte, articole din piele și accesorii, mobilier, tehnologii și utilaje, sisteme de informare și dezvoltare IT.

Expoziția se desfășoară la centrul comercial „Palas Mall” din Iași, între orele 10.00-22.00. Evenimentul a mai fost organizat la Iași în anul 2016, în 2017 la Ploiești iar în vara anului curent la Brașov. În anul 2019, Expoziția „Republica Moldova Prezintă” va fi organizată și în alte județe din România, precum și în Germania.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul proiectului UE – Enterprise Europe Network.

Distribuie acest articol: