Companii din țara noastră participă la cea mai mare expoziție din domeniul horticol, în Italia

59699235_1276927209138451_1553705604738973696_nÎn perioada 8-10 mai 2019, 14 companii producătoare de fructe și legume, precum și comercianți de tehnologii utilizate în agricultură din Republica Moldova, cu suportul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, participă la cea mai importantă Expoziție Internațională din domeniul horticol “Fruit & Veg Professional Show”, care se desfășoară în or. Rimini, Italia.

Expoziția MACFRUT este un eveniment internațional unic, deoarece este dedicat întregului lanț de aprovizionare cu fructe și legume. Un eveniment B2B pentru profesioniști în domeniul fructelor și legumelor, de la cei implicați în producție și comerț, la cei implicați în logistică, ambalare, mașini și distribuție. La care participă cca 1.100 de expozanți; 43.000 de vizitatori, 25% străini; 1.500 cumpărători internaționali.

În cadrul acestui eveniment, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în comun cu Ambasada Republicii Moldova în Italia, Confederația Națională a Artizanatului și Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CNA) din Italia și Consorțiul italian CERMAC (pentru internaționalizarea producătorilor italieni de mașini, echipamente, tehnologii și accesorii pentru agricultură, agro- industrie și creșterea animalelor) au organizat un Forum economic pe parcursul primei zile a expoziției, în sediul Centrului de Expoziții Rimini.

În cadrul forumului, Carolina Chiper, Șef al Direcției evenimente de afaceri, târguri şi expoziții, a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a reiterat disponibilitatea CCI a RM de a contribui la dezvoltarea comerțului dintre statele noastre, precum și interesul sporit al mediului de afaceri autohton de a cuceri piața italiană.

Totodată, responsabilul de domeniul economic în cadrul Ambasadei,  Mihaela Gorban a efectuat o prezentare a oportunităților de afaceri în Republica Moldova, a ilustrat programele și măsurile demarate de Guvern pentru îmbunătățirea climatului economic și sprijinirea dezvoltării companiilor, precum și a informat companiile italiene despre asortimentul de fructe și legume produse în țara noastră suprafețele prelucrate ecologic și provocările existente.

După intervențiile în sesiunea plenară au fost discutate perspectivele de colaborare între companii, stabilirea unor parteneriate de colaborare și s-au finalizat cu întrevederi B2B, iar dialogul va continua pentru majorarea volumelor de export pe piața italiană, atragerea investițiilor pentru dezvoltarea sectorului horticol, transferul tehnologic și îmbunătățirea sistemului de post-recoltare.

Prin urmare, expoziția și seminarul economic, au servit platforme eficiente pentru stabilirea contactelor producătorilor autohtoni cu antreprenorii italieni, familiarizarea cu cerințele de calitate, condițiile de livrare a fructelor și legumelor pe piața italiană.

Pe parcursul anului 2018 schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu Italia au înregistrat 699,1 mln. dolari SUA, din care exportul a consemnat o valoare de 309,7 mln. dolari SUA (creștere de 31,2% ) și importurile  389,5 mln. dolari SUA, (majorare 17,6 %). Italia ocupă locul 2 în topul țărilor partenere pentru Republica Moldova și locul 6 după derularea importurilor.

 

Distribuie acest articol: