Forum on-line de afaceri România – Republica Moldova

 

DSC_8692Azi, 15 iulie, 2020, a avut loc Forumul on-line de afaceri România – Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de către Camera de Comerț şi Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și cu suportul proiectului Enterprise Europe Network (EEN).

În sesiunea de deschidere au avut discursuri dnul Ovidiu Ioan Silaghi, Secretar General CCIR, dnul Sergiu Harea, Președinte CCI a RM, dnul Adrian Sârbu, Ministrul Plenipotențiar în cadrul Ambasadei României în RM, dnul Emil Jacotă, Ministru Consilier, Însărcinat cu afaceri, Ambasada Republicii Moldova în România.

Subiectele esențiale abordate au fost consolidarea şi extinderea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi România, identificarea modalităților existente de a depăși consecințele negative ale Covid-19 asupra comerțului bilateral, stabilirea contactelor directe între oamenii de afaceri din ambele state.

În discursul de deschidere, președintele CCI a RM, dnul Sergiu Harea a subliniat ”Cooperarea intercamerală dintre cele 2 state și a menționat că România a fost și rămâne în continuare principalul partener economic al Republicii Moldova. Evident, criza cauzată de efectele pandemiei pe plan mondial a avut un impact negativ și asupra comerțului bilateral dintre Republica Moldova și România. Astfel, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu România în perioada ianuarie – aprilie a anului 2020 a constituit 408,2 milioane dolari SUA, înregistrând un declin față de aceeași perioadă a anului 2019 (ianuarie- aprilie), -20.53%.”

În total, la forum au participat cca 45 de agenți economici din Republica Moldova și din România. Întrevederile de afaceri s-au desfășurat pe grupuri sectoriale și anume: agroalimentar (inclusiv viticultură), industria ușoară și industria mobilei.

 

Distribuie acest articol: