La Chișinău s-a desfășurat sesiunea de informare: „Sprijin pentru sectorul privat privind participarea la proiectele de eficiență energetică cu finanțare din partea Uniunii Europene”

DSC_8285Marți, 25 februarie 2020, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în calitate de partener al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a organizat sesiunea de informare cu tematica „Sprijin pentru sectorul privat privind participarea la proiectele de eficiență energetică cu finanțare din UE”.

La deschiderea evenimentului, Mihai Bîlba, vicepreședintele CCI a RM a menționat că instituția camerală acordă sprijin complementar sectorului privat, pentru a facilita participarea întreprinderilor în domeniul construcțiilor civile la licitațiile publice inițiate de Agențiile de Dezvoltare Regională pentru proiectele de infrastructură susținute de GIZ în domeniile: aprovizionarea cu apă, canalizare și eficiență energetică în clădirile publice.

„CCI a RM va organiza alte 6 sesiuni de informare, inclusiv în regiunile țării, pentru a informa companiile interesate de domeniul achizițiilor publice cum să participe la proiectele de aprovizionarea cu apă, canalizare și eficiență energetică cu finanțare din partea Uniunii Europene. De asemenea, ca urmare a solicitărilor, vom organiza și sesiuni de informare privind crearea consorțiilor dintre companiile naționale și cele internaționale”, a declarat Mihai Bîlba.

Totodată, vicepreședintele a spus că pe parcursul anului precedent, CCI a RM a organizat trei sesiuni de informare privind „Procedurile de achiziții publice UE de tip PraG” din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, în localitățile Chișinău, Cahul și Bălți.

Dietrich Hahn, șef Unitatea de Implementare a Proiectelor din cadrul proiectului MSLP/GIZ, a apreciat cooperarea cu CCI, cât și interesul participanților de a se informa privind proiectele de eficiență energetică cu finanțare externă.

Potrivit agendei, în cadrul sesiunii de informare, au fost abordate subiecte precum: Asigurarea calității în construcții. Cerințe necesare pentru asigurarea calității în construcții (conform Legii 721 privind calitatea în construcții precum și alte documente normative); Tehnologii de execuție a lucrărilor. Lucrările ascunse; Cerințe și norme pentru proiectele în domeniul eficienței energetice. Documentația tehnică, analiza măsurilor de eficiență energetică; Aspecte legate de experiența în asigurarea calității lucrărilor în proiectele de EE (proiecte de construcție/reabilitare), conlucrarea cu responsabilii tehnici, punctele slabe, lecțiile învățate, recomandări; Descrierea tehnică succintă a proiectelor în domeniul eficienței energetice cu finanțare UE.

La seminar au participat responsabili tehnici, experți tehnici, diriginți de șantier, reprezentanți ai companiilor ce prestează lucrări de construcție în domeniul de eficiență energetică în clădirile publice/construcții civile, reprezentanți ai ADR-urilor etc.

Notă: Activitatea este organizată cu suportul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și sprijinită financiar de Uniunea Europeană.

Distribuie acest articol: