la Strășeni a fost inaugurat Centrul Educațional HAAS

20191115_181546_CISVineri, 15 noiembrie 2019, în incinta Colegiului de Inginerie din Strășeni a avut loc deschiderea oficială a Centrului Educațional HAAS.

Prezent la eveniment, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a menționat că instituția camerală, pe parcursul ultimilor 13 de ani, promovează învățământul dual. ”CCI a RM promovează acest tip de învățământ, în deosebi, în rândul mediului de afaceri, fiindcă cooperarea duală este o formă de parteneriat dintre piața muncii și Instituțiile de Învățământ Profesional Tehnic, și este orientată spre acțiune și spre rezultat. Totodată, Camera demarează procesul de constatare a conformității agenților economici pentru desfășurarea învățământului dual, la fel, noi deținem registrul companiilor care pregătesc în dual, registrul ucenicilor, maiștrilor”. De asemenea, Sergiu Harea a spus că la moment, în școlile profesionale se pregătesc 1300 de ucenici, în cooperare cu cca 85 de întreprinderi și 24 de instituții de învățământ.

Potrivit directorului instituției, Marin Ciobanu, Colegiul de Inginerie din Strășeni a fost creat de la zero cu suportul și asistența investitorilor străini, unde este aplicat cap-coadă sistemul dual de instruire. Acesta este la al doilea an de activitate și oferă prerogative de dezvoltare industrială și sincronizarea cererii pieței muncii cu oferta sistemului educațional.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP), parte componentă a celui mai mare eveniment economic al anului Moldova Automotive &Mechatronics Cluster Days 2019.

Notă: ”IP Colegiul de Inginerie este unica instituție de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova care asigură pregătirea cadrelor calificate cu caracter aplicativ pentru economia națională, în conformitate cu sistemul de învățământ dual german. Pornind de la caracterul aplicativ al studiilor, componenta indispensabilă constituie existența laboratoarelor de instruire practică care vor consolida competențele practice ale viitorilor angajați, în conformitate cu cerințele economiei și ale pieței muncii. Din aceste considerente Colegiul de Inginerie este una dintre puținele instituții din Republica Moldova care are un laborator CNC performant dotat cu mașini cu programare numerică pentru strunjire și frezare de ultimă generație, printre care și utilaj educațional al companiei HAAS, inclusiv dotat cu soft-uri, care s-a demonstrat în calitate de lider al utilajului educațional la nivel european. Deschiderea unui Centrului Educațional HAAS în Moldova, similar celui din Timișooara, România, în baza laboratorului existent al Colegiului de Inginerie, va permite dezvoltarea unor noi colaborări și implementarea unor noi proiecte întru susținerea educației tehnice și automatizării în Moldova”.

Distribuie acest articol: