O delegație a RM a avut întrevederi cu Ministerul Educaţiei al landului Saxonia-Anhalt, în Germania, în cadrul proiectului „Reforma Structurală a Ȋnvăţământului Profesional Tehnic în Republica Moldova“

Sergiu Harea, membru al delegaţiei Republicii Moldova, a vizitat marți, 16 mai curent, Şcoala Profesională „Eike von Repgow“ din Magdeburg, în cadrul vizitei de documentare în Germania pe tematica învăţământului dual, organizată în cadrul proiectului „Reforma Structurală a Ȋnvăţământului Profesional Tehnic în Republica Moldova“, implementat de către Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). La vizită a participat și Marco Tullner, Ministrul Educaţiei al landului Saxonia-Anhalt.

În cadrul vizitei respective, s-a făcut cunoştinţă cu modul de organizare a şcolii profesionale, care oferă instruire teoretică unui număr de peste 1800 de elevi, în 17 meserii din domeniile economie, administraţie şi tehnologia informaţiei. 1700 dintre aceşti elevi sunt antrenați în programe duale, în cadrul cărora şcoala cooperează cu 600 de întreprinderi partenere.

Ȋn cadrul discuţiei ulterioare, Ministrul Educaţiei al landului Saxonia-Anhalt a evidenţiat rolul primordial pe care îl joacă educaţia, cu precădere învăţământul profesional în sistem dual, în dezvoltarea economică a landului, în context european, precum şi orientarea politicilor Ministerului Educaţiei spre consolidarea reţelei de şcoli profesionale precum şi cooperarea strânsă cu mediul de afaceri, garantând astfel rata extrem de redusă a şomajului în rândul tinerilor în Germania.

Reprezentantul Ministerului Educației al RM a menţionat că în țara noastră se implementează învăţământul dual în mod experimental încă din anul 2014. Această formă de învăţământ profesional se bucură de tot mai mult succes în rândul agenţilor economici, astfel încât numărul de locuri oferite pentru înscrierea în planul de admiteri este în continuă creştere.

Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova și CCI a RM depune eforturi pentru armonizarea cadrului normativ pentru a permite dezvoltarea în continuare a învăţământului profesional cu elemente duale, iar în acest context Frunză-Danail a mulţumit partenerilor germani pentru sprijinul acordat în acest proces şi şi-a exprimat convingerea că această cooperare este binevenită în continuare, pe baza exemplelor de bune practici oferite de partenerii germani.

La finalul discuţiei, directoarea Şcolii Profesionale „Eike von Repgow“, şi-a exprimat disponibilitatea pentru stabilirea de parteneriate bilaterale cu instituţii similare din Republica Moldova.

Notă: În luna decembrie 2016, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova și Proiectul GIZ au semnat un memorandum de înțelegere ce prevede dezvoltarea învățământului vocațional și corelarea tendințelor de instruire prin implementarea sistemului dual.

Distribuie acest articol: