Oamenii de afaceri din sudul țării au fost informați despre funcționarea Ghișeului unic pentru actele permisive

Oamenii de afaceri din regiunile: Cahul, Hâncești și Cimișlia s-au familiarizat cu beneficiile și modul de funcționare a Ghișeului unic de Gestionare și Eliberare a Actelor Permisive (Ghișeul unic) și cu reformele implementate de Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru îmbunătățirea mediului de afaceri.

Ghișeul unic este un sistem informațional care oferă posibilitatea solicitării, achitării și obținerii online a oricărui act permisiv. Licențe, autorizații și certificate, peste 150 de acte permisive pentru toate tipurile de afaceri pot fi obținute fără vizite la sediile instituțiilor de stat, fără plăți neoficiale și fără timp pierdut.

„Tot procesul: de la intrare în sistem, până la expedierea solicitării durează nu mai mult de 5 minute. iar sistemul este realizat în așa fel încât să nu solicite efort suplimentar din partea oamenilor de afaceri”, a spus Aurel Casian, directorul executiv al Proiectului Ameliorarea Competitivității II. Pentru început, Ghișeul unic solicită doar introducerea IDNO-ului sau IDNP, după acesta sistemul obține de sine stătător celelalte informații de la toate cele peste 30 de instituții conectate: termenul de valabilitate al autorizațiilor, plata taxelor și impozitelor etc.

Acest sistem permite oamenilor de afaceri să economisească sume importante, inclusiv din contul timpul pe care nu vor mai trebui să piardă pentru deplasarea la sediile instituțiilor de stat pentru obținerea actelor permisive.

„Pentru noi, este prioritară bunăstarea mediului de afaceri. În acest sens Guvernul a optimizat numărul de instituții abilitate cu funcții de control de la 58 la doar 13, au fost digitalizate procesele de control, am făcut modificări în Codul Penal și cel de Procedură Penală, pentru decriminalizarea mediul de afaceri și am redus considerabil numărul de acte permisive”, a declarat secretarul de stat, Vitalie Iurcu.

Douglas Muir, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, a declarat că implementarea unui astfel de sistem pentru eliberarea actelor permisive va contribui cu mult la îmbunătățirea climatului de afaceri în Republica Moldova, inclusiv în regiunea de sud a țării. „Programul nostru susține acest proiect prin activități de promovare și comunicare precum evenimentul de astăzi. Ne bucurăm să contribuim la eforturile guvernului pentru îmbunătățirea mediului de afaceri atât pe această cale cât și în cadrul diverselor activități pe care le desfășurăm în parteneriat”, a adăugat Douglas Muir.

Ghișeul Unic de Gestionare și Eliberare a Actelor Permisive este finanțat de Banca Mondială prin Proiectul Ameliorarea Competitivității II. Campania de informare este finanțată de USAID prin Programul de Reforme Structurale în Moldova.

 

Distribuie acest articol: