Participanții la cursul EUREM au susținut proba practică

DSC_2744În perioada 9-10 iulie curent, în incinta Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, a avut loc prezentarea Proiectului EUREM, elaborat individual de către participanții cursului.

Paisprezece cursanți, reprezentanți ai Consiliilor Raionale din Republica Moldova, dar și ai instituțiilor interesate de acest proiect, au aplicat în practică cunoștințele obținute pe parcursul a patru luni de studiu, în domeniul eficienței energetice și au susținut ultima probă pentru a obține certificatul de manager energetic european.

Notă: Programul EUREM este finanțat de către GIZ Moldova, în cadrul proiectului Modernizarea Serviciilor Publice Locale.

Obiectivele cursului au fost de a oferi cunoştinţe de bază în domeniul energiei electrice şi termice, familiarizarea cu tehnologii şi echipamente moderne, cu tendinţele mondiale ale dezvoltării energeticii, să prezinte abordare sistematică pentru rezolvarea problemelor de economisire a energiei. De asemenea, să prezinte mai multe soluţii tehnice posibile ce duc la economisirea energiei şi să ofere elemente de bază în calcularea economico-financiară a măsurilor de eficienţă energertică.

Competenţele obţinute vor constitui identificarea direcţiilor prioritare de economisire a energiei, elaborarea unei liste de măsuri capabile de a spori eficienţa energetică, calculul şi evaluarea indicatorilor tehnico-economici, cît şi calculul perioadei de recuperare a investiţiei. De asemenea, şi organizarea optimă a muncii cu privire la evidenţa şi utilizarea resurselor energetice, construirea, analiza şi optimizarea circuitelor energetice ale întreprinderii, determinarea volumului necesar de investiţii , analiza tehnico-economică a căilor posibile de modernizare, formarea planului final de măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice şi monitorizarea realizării planului de îmbunătăţire a eficienţei energetice. Managerii instruiţi vor  dispune de o pregătire practică necesară desfăşurării activităţi de elaborare, proiectare, implementare şi control al proiectelor prevăzute pentru sporirea randamentului  proceselor energetice în cadrul unui obiect public sau privat.

EUREM este un program standardizat de instruire și o rețea de succes pentru Managerii Energetici Europeni, care se desfășoară în 27 de țări.

Cursul a inclus 160 de ore academice de lecţii teoretice şi 40 de ore de lucru practic pentru elaborarea unui proiect în domeniul selectat. Forma de studii a fost cu frecvenţă la zi.

Participanţii la program au fost instruiţi de către un grup de formatori autohtoni, licenţiaţi de către CCI a RM şi de către CCI din Potsdam, ce deţin grad ştiinţific de doctor în ştiinţe tehnice şi un stagiu practic în domeniul energetic, în Germania.

Distribuie acest articol: