Peste 180 antreprenori autohtoni interesați de cultivarea alunului în Republica Moldova

DSC_1989Miercuri, 15 mai 2019, peste 180 de antreprenori din țara noastră au participat la ”Conferința națională privind avantajele și tehnologia de cultivare a alunului în Republica Moldova”.

Conferința a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu grupul de antreprenori InteligentAGRO (Republica Moldova) și Azienda Vivaistica Negro Carlo (Italia),  cu suportul Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere care își propun să aducă cultura alunului în spațiul culturilor agricole de valoare înaltă cultivate în Republica Moldova.

Potrivit vicepreședintelui CCI a RM Natalia Calenic, scopul evenimentului este de a informa publicul despre avantajele și tehnologia de cultivare a alunului în condițiile Republicii Moldova, soiurile recomandate condițiilor din țara noastră, precum și costurile,  oportunitățile care le oferă agricultorilor care decid să se lanseze în această afacere. ”Tot mai mulți agricultori sunt interesați de înfiinţarea unei plantaţii de alun în țara noastră, iar potențialul productiv al acestei culturi în Republica Moldova este destul de înalt”, a mai spus Natalia Calenic.

Vicepreședintele Camerei a dat asigurări că CCI a RM va oferi asistență pentru promovarea culturilor nucifere în cadrul expozițiilor, târgurilor, va oferi instruire, servicii de expertiză etc., pentru antreprenorii interesați de acest domeniu.

Constantin Gajim, director executiv Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere a vorbit despre importanța acestor culturi pentru țara noastră, precum și suportul pe care îl oferă asociația agricultorilor.

Negro Carlo, expert internațional în tehnologia de cultivare a alunelor, proprietarul unei pepiniere din Italia, a prezentat avantajele pe care le are țara noastră și soiurile ce pot fi crescute în RM. Totodată, expertul a declarat că țara noastră poate produce cantități semnificative de alune.

De asemenea, Dumitru Udrea, director general Societatea cu Răspundere Limitată ”InteligentAGRO” a vorbit despre afacerea pe care o are în domeniul agricol-  cultivarea alunului și a prezentat istoriile de succes ale companiilor care, în urma primei ediții a conferinței, au înființat o afacere.

În cadrul conferinței, un alt subiect important a constituit oportunitățile de finanțare europeană disponibile pentru lansarea afacerii și măsurile de subvenționare din partea statului.

La ediția de anul trecut, peste 150 de antreprenori au participat la ”Conferința națională privind avantajele și tehnologia de cultivare a alunului în Republica Moldova”, unii din participanți, au astăzi o afacere în acest domeniu.

Distribuie acest articol: