Peste 420 de agenți economici și factori de decizie din țară și de peste hotare au participat la deschiderea oficială a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” 2018

Peste 420 de agenți economici și factori de decizie din țară și de peste hotare au participat la deschiderea oficială a ediției a XVII-a a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” 2018, care se va desfășura până pe data de 4 fabruarie a.c la CIE „Moldexpo”, mun. Chișinău, str. Ghioceilor, 1.

Târgul expozițional este organizat de Camera de Comerț și Industrie, sub patronajul Guvernului, și are genericul „Fabricat în Moldova – Fabricat pentru tine!”.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea, a salutat prezența Ministrului Economiei şi Infrastructurii RM, Șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a delegațiilor oficiale din Republica Belarus, Ucraina, România, Turcia, Iran, Letonia etc, precum și a celor peste 420 de agenți economici prezenți la expoziție.

„Genericul principalei expoziţii din ţară în acest an este „Fabricat în Moldova – fabricat pentru tine”. Susţinând producătorii autohtoni, ne-am propus să promovăm companiile care sunt interesate în primul rând de calitate şi beneficiul consumatorului. Evenimentul a devenit o importantă platformă naţională pentru agenţii economici, care şi-au făcut un nume în business, precum şi pentru antreprenorii începători şi această tendinţă va fi menţinută”, a declarat Sergiu Harea.

Peter Michalko, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, a menţionat în discursul său că schimbul comercial şi exporturile ţării noastre spre piaţa europeană, care sunt în creştere, demonstrează că mărfurile moldoveneşti devin tot mai competitive. „Piaţa europeană este una dintre cele mai mari din lume, constituind circa 500 milioane de consumatori, or, pentru producătorii moldoveni este o provocare interesantă să aibă acces la această piaţă. Vrem să vedem R. Moldova cu o economie puternică, în calitate de partener eficient, iar pentru aceasta vom oferi colaborarea şi susţinerea necesare”, a subliniat ambasadorul UE.

„Expoziţia „Fabricat în Moldova” este un eveniment care are dreptul la viaţă şi care trebuie să demonstreze că producătorii din ţara noastră pot valorifica investiţii, asigurând calitate, eficienţă şi preţ accesibil”, a punctat, la rândul său, Chiril Gaburici, ministru al Economiei şi Infrastructurii.

Conform agendei, pe data de 31 ianuarie 2018, pentru prima dată s-a desfășurat o prezentare de modă a brandurilor “Din Inimă”.

De asemenea, astăzi se va desfășura Forumul bilateral Moldova – Belarus și mesele rotunde: „Economia Verde. Fabricat în Moldova” și „Învățământul dual”.

Programul evenimentului include și un Forum Internaţional de Afaceri la Cahul. Forumul se va desfășura  la data de 1 februarie a.c, în municipiul Cahul. La eveniment se preconizează participarea a peste 200 de întreprinderi din Republica Moldova şi din străinătate, reprezentând diverse sectoare precum: agricultura,

industria agro-alimentară, tehnologii informaţionale şi comunicaţii, textile, sectorul construcţiilor, energie regenerabilă, sectorul automotiv, industriile creative, etc. Forumul se va finaliza cu o sesiune de întrevederi bilaterale de afaceri menite să dezvolte relaţiile comerciale şi parteneriatele internaţionale.

Totodată, în cadrul expoziției se desfășoară Târgul locurilor de muncă, organizat anual de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. La târg participă peste 40 de companii cu oferte de muncă.

Expoziţia este amplasată sectorial și în dependență de profilul de activitate în pavilionul central, pavilioanele 2 și 3, după cum urmează:

  1. Pavilionul Nr.1: Vor fi expuse întreprinderi din sectorul agroindustrial, agricol, produse alimentare și băuturi, expoziții colective a 16 raioane ale republicii printre care: Anenii Noi, Cahul, Călărași, Dubăsari, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova, Orhei, Nisporeni, Rîșcani, Ungheni, Criuleni și UTA Găgăuzia.
  • Pavilionul Nr.2: Vor fi expuse întreprinderi textile, mobilă, bunuri de larg consum.
  • Pavilionul Nr.3: Vor fi expuse companii prestatoare de servicii, instituții bancare, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, AGEPI, ANSA și meșteri populari.

Expoziția se desfășoară pe o suprafață de 3100 m2 cu participarea a cca 420 de agenți economici din toate raioanele republicii și va fi vizitată de peste 43 000 de persoane.

Printre delegații oficiale din străinătate se numără reprezentanți din Republica Belarus, Ucraina, România, Turcia, Iran, Letonia  și alte țări.

Distribuie acest articol: