Peste 60 de agenți economici au participat la seminarul „Implementarea sistemului E-Achiziţii în Republica Moldova” organizat la Chișinău

Joi, 18 mai 2017, la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a fost prezentat sistemul de achiziții electronice MTender, la care au participate peste 60 de reprezentanți ai mediului de afaceri autohton. Seminarul a fost organizat de CCI în colaborare cu Banca Europeana pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD).

În cadrul evenimentului, reprezentanții BERD au prezentat noul sistem de achiziții electronice MTender, care sunt funcțiile sale și ce avantaje aduce mediului de afaceri.

Potrivit reprezentanților BERD, Reforma Achizițiilor Publice- Mtender, este un instrument pentru afaceri corecte, transparente și eficiente. Procedurile de e-achiziții sunt petrecute online și înregistrate pentru audit în regim de timp real – elemente offline pot fi permise, dacă este necesar. De asemenea, există un mecanism de aplicare care permite ca propunerile și ofertele să fie depuse online prin intermediul unui formular interactiv conectat la baze de date și există o evaluare automată a propunerilor financiare, cu sistem de punctare pentru evaluarea tehnică disponibil online pentru Comisia de evaluare.

Procesul de implementare a MTender are la bază 5 componente: procesele business, cadrul legal, managementul schimbării, tehnologii informaționale și guvernarea.

Sistemul E-Achiziţii va înlocui procedurile pe hârtie cu cele online, și va asigura creșterea transparenței, reducerea costurilor de tranzacționare pentru contractele publice a tuturor participanților și desigur creșterea concurenței în procesele de achiziții.

La eveniment a participat și viceministrul Finanțelor, Iuri Cicibaba, care i-a îndemnat pe reprezentanții mediului de afaceri să participe la acest proiect-pilot.

Sistemul E-Achiziții a fost implementat în 2017 în Republica Moldova. Astfel, majoritatea proceselor realizate anterior pe hârtie, care necesitau interacțiunea directă între participanți au fost înlocuite cu procese similare, on-line. Tehnologiile moderne vin în sprijinul creșterii transparenței în acest domeniu. Cu ajutorul tehnologiilor moderne, procesul de achiziții publice se va derula electronic, în regim on-line, 24 / 24.

Distribuie acest articol: