Președintele CCI a RM a avut o întrevedere cu directorul CEFTA

DSC_5597Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) Sergiu Harea a avut o întrevedere de lucru cu Emir Djikic, directorul CEFTA (Acordul de Comerț Liber Central European).

În cadrul întâlnirii s-a discutat despre comerțul dintre Republica Moldova și țările CEFTA, cât și despre participarea CCI a RM în proiectele din domeniul facilitării comerțului în zona CEFTA.

Președintele Camerei a reiterate deschiderea CCI a RM de a contribui la activitatea CEFTA în special prin promovarea proiectelor menite să reducă barierele în calea comerțului.

La rândul său, directorul CEFTA a vorbit despre recentele evoluții și proiecte promovate de Secretariatul CEFTA, precum și recunoașterea certificatelor, licențelor, schimbul de informații în domeniul vamal, sistemul de recunoaștere a programului AEO (Agent Economic Autorizat). O prioritate reprezintă și promovarea comerțului electronic, prin recunoașterea semnăturilor electronice și facilitarea procedurilor de import/export în regiune.

Menționăm că Acordul Central European de Comerţ Liber urmărește crearea unei zone de liber schimb prin liberalizarea graduală a comerţului reciproc cu produse industriale şi agricole şi prin eliminarea barierelor tarifare şi netarifare din calea comerţului.

Republica Moldova este membră a Acordului de Comerţ Liber Central European (CEFTA) din 2007, care are drept scop facilitarea și dezvoltarea cooperării economice dintre Membri CEFTA (Albania, Bosnia şi Herțegovina, Macedonia, Moldova, Montenegro, Serbia, UNMIK Kosovo).

DSC_5592

Distribuie acest articol: