Problemele din domeniul agriculturii discutate la CCI a RM în cadrul Comitetelor pentru Antreprenoriat în Agricultură

DSC_6491Vineri, 6 decembrie 2019, la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), membrii Comitetelor pentru Antreprenoriat în Agricultură, s-au întâlnit cu Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Ion Perju, în cadrul unei ședințe cu tematica ”Stimularea practicilor benefice mediului  – pârghie importantă de restabilire a sistemului de agricultură”.

Potrivit lui Sergiu Harea, președintele CCI a RM, acutizarea problemelor legate de schimbările climatice din ultimii ani, creșterea competitivității agriculturii în condițiile de asigurare crescândă a populației cu produse alimentare, agravarea problemelor de mediu, impun identificarea de noi abordări care ar fi capabile să poată preveni pierderile de teren arabil și, în același timp, regenera terenurile degradate; să promoveze menținerea unei acoperiri permanente a solului, disturbanța minimă a solului și diversificarea speciilor de plante cultivate; să sporească biodiversitatea și să intensifice procesele biologice naturale a solului.

Totodată, președintele Camerei a menționat: ”Ținând cont de faptul că, sectorul agricol în Moldova este din ce în ce mai mult orientat spre un produs organic, cu valoare adăugată, care este prioritar pentru revitalizarea întregului sector agricol și includerea acestuia în lanțurile valorice locale și internaționale, considerăm important consolidarea şi încurajarea mediului de afaceri pentru dezvoltarea unui sector tehnologic avansat, eficient şi competitiv, racordat la standardele internaționale”.

Spartac Chilat, președintele Comitetului de Antreprenoriat în Agricultură, de pe lângă CCI a RM, a enumerat o seri de probleme cu care se confruntă în prezent agricultorii: ”Lipsa Legislației pentru agricultura ecologică, existența unei Legislații imperfecte când vorbim de consolidarea terenurilor agricole, ceea ce constituie o piedică pentru dezvoltarea agriculturii; fondul de subvenționare nu este îndreptat spre bunele practici; fraudele masive din acest domeniu, ceea ce ne-a adus deja mari pierderi nu doar la nivel local, ci și internațional; etc.”.

Ion  Perju a menționat că agricultura ramâne un domeniu important pentru dezvoltarea economiei Republicii Moldova, iar problemele enumerate de agricultori necesită soluționare cât mai urgentă. Potrivit Ministrului, instituția pe care o conduce și-a pus ca prioritate oferirea suportului necesar, inclusiv pentru producătorii de fructe și legume ECO.

De asemenea,  Ion  Perju a spus că își dorește ca agricultura Republicii Moldova să devină un sector atractiv pentru mediul de afaceri atât din țară, cât și cel străin.

Conform agendei, în cadrul ședinței s-au abordat și următoarele subiecte: Armonizarea legislației în domeniu, inclusiv: Legea privind producția agroalimentară ecologică și etichetarea produselor ecologice; Accesarea subvențiilor de către operatorii moldoveni care sunt încadrați în circuitul agricol ecologic; Subvenționarea Practicilor Benefice Mediului; Asolamentul și evidența acestuia – element cheie în managementul tehnologic al unei exploatații agricole; etc.

Agenții economici au adresat întrebări, au înaintat propuneri de soluționare a problemelor și au solicitat organizarea întrevederilor cu reprezentanții autorităților publice regulat.

În cadrul ședinței au participat: membrii Comitetelor pentru Antreprenoriat în Agricultură, reprezentanți ai Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor; Institutului de Micrologie și Biotehnologie și Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp ”Selecția”.

Notă: ”CCI a RM organizează lunar Ședințe ale Comitetelor de Antreprenoriat, în cadrul cărora, membrii Camerei înaintează propuneri de soluționare a dificultăților și barierelor întâmpinate în desfășurarea activității antreprenoriale, care rămân a fi actuale și la ziua de azi”.

Distribuie acest articol: