Republica Indonezia este interesată de vinul și grâul autohton

Vineri, 11 august 2017, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu HAREA a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Indonezia în România și Republica Moldova E. S. Diar NURBINTORO, ocazie în care au discutat despre disponibilitatea celor două state de a colabora în domeniul comerțului.

Președintele CCI a vorbit despre specificul Camerei și a trecut în revistă activitățile organizate de instituția camerală și oportunitățile mediului de afaceri din Moldova, subliniind totodată faptul că piața indoneziană este una importantă pentru exportul mărfurilor moldovenești.

Ambasadorul Republicii Indonezia l-a felicitat pe Sergiu HAREA pentru buna organizare a Congresului IV Ordinar din data de 10 august 2017 și desigur cu realegerea în funcție de președinte al CCI. Diar NURBINTORO a declarat că țara sa este interesată de importul de vin și grâu din țara noastră.

Cei doi interlocutori au  vorbit și despre posibilitatea organizării unei misiuni de afaceri a agenților economici autohtoni în Indonezia, iar la Expoziția națională “Fabricat în Moldova“ o delegație de businessmeni să participe la eveniment.

Notă: Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-noiembrie 2016 volumul exporturilor în Indonezia a constituit 3,612.69 mii dolari SUA , importurile mărfurilor indoneziene au constituit 4,338.75 mii dolari SUA.

Principale categorii de mărfuri exportate în Indonezia: grâu, sorg boabe, articole de ambalare din materiale plastice, maşini si aparate utilizate la imprimarea cu ajutorul planşelor, maşini de copiat si telecopiatoare, articole de transport sau de ambalare din materiale plastice; dopuri, capace, capsule si alte dispozitive de închidere, din materiale plastice.

Principale categorii de mărfuri importate din Indonezia: peşti congelaţi, fileuri de peste si carne de peste (chiar tocata), proaspete, refrigerate sau congelate, faina, pudra si aglomerate sub forma de pelete de moluşte, frunze, ramuri si alte părţi de plante, fără flori si fără boboci de flori, ierburi, muşchi si licheni, pentru buchete si ornamente, proaspete, uscate, albite, vopsite, impregnate sau altfel pregătite, nuci de cocos, si nuci de cajou, proaspete sau uscate, chiar decojite sau fără pielita, cafea, chiar prăjita sau decafeinizata; coji si pelicule de cafea; înlocuitori de cafea care conţin cafea, indiferent de proporţiile amestecului, ceai, chiar aromatizat, piper (din genul Piper); ardei din genul capsi cum sau din genul pimenta, uscat sau măcinat sau pisat, scorţişoara si flori de scorţişoara, nucuşoara, mirodenie din coaja uscata a nucşoarei si cardamom, ghimbir, şofran, curcuma, cimbru, frunze de dafin, curry si alte mirodenii, plante si părţi de plante, seminţe si fructe din speciile folosite in principal in parfumerie, medicina sau ca insecticide, fungicide sau in scopuri similare, proaspete sau uscate, chiar tăiate, sfărâmate sau sub forma de pulbere, ulei de cocos (ulei de copra), de sâmburi de palmier sau de babassu si fracţiunile acestora, chiar rafinate, dar nemodificate chimic, grăsimi si uleiuri de origine animala sau vegetala si fracţiunile acestora, hidrogenate parţial sau total, interesterificate, reesterificate sau elaidinizate, chiar rafinate: Margarina; amestecuri sau preparate alimentare din grăsimi sau din uleiuri de origine animala sau vegetala sau din fracţiuni ale diferitelor grăsimi sau uleiuri etc.

Distribuie acest articol: