Republica Moldova și Belarus își extind relațiile de colaborare bilaterală

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea a participat luni, 5 iunie 2017,  la ședința Comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică moldo-belarusă. În cadrul ședinței au fost abordate  subiecte privind cooperarea comercial-economică bilateral, facilitarea schimburilor comerciale dintre cele două state și atragerea proiectelor de investiții.

La eveniment a participat și  vicepremierul RM Octavian Calmîc care a menționat că ”Republica Belarus este unul din partenerii noștri strategici de cooperare în mai multe domenii. Dar evoluțiile pozitive din ultimii ani ne indică că aceste relații trebuie aduse la un nivel calitativ mai mare, care ne va permite extinderea parteneriatului moldo-belorus pe toate domeniile”.

La rândul său  vicepremierul belarus Mihail Rusâi a specificat că țara sa va acorda totată susținerea Republicii Moldova în restabilirea industriei constructoare de mașini, extinderea proiectelor de asamblare a troleibuselor și tractoarelor, etc. ”Pentru atingerea acestor obiective intenționăm să dezvoltăm capacitățile Camerei noastre de comerț în Republica Moldova, lucru care ne va permite inițierea proiectelor investiționale comune în ambele state”, a menționat Mihail Rusâi.

În carul vizitei în Republica Belarus, Sergiu Harea s-a întâlnit și cu Vladimir Ulahovici, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Belarus, cu care a convenit să organizeze mai multe evenimente menite să susțină mediul de afaceri din cele două state.

Potrivit Biroului Național de Statistică, volumul comerţului dintre Republica Moldova şi Republica Belarus în anul 2016 a constituit 204,8 mln. USD, fiind exportate mărfuri în valoare de 103,5 mln. USD şi importate bunuri în valoare de 101,3 mln. USD.

Distribuie acest articol: