Rolul Camerelor de Comerț în dezvoltarea serviciilor digitale pentru afaceri, discutat în cadrul ședinței Consiliului Conducătorilor CCI ale statelor membre CSI

DSC_8667Marți, 29 octombrie 2019, la Moscova, s-a desfășurat cea de – a XVII – a ședință a Consiliului Conducătorilor Camerelor de Comerţ şi Industrie ale statelor membre CSI, cu tema: ”Rolul Camerelor de Comerț în dezvoltarea serviciilor digitale pentru afaceri”. La eveniment au participat conducătorii CCI din Republica Moldova, Federația Rusă, Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan.

Potrivit programului, în cadrul evenimentului, au fost abordate subiecte privind serviciile digitale furnizate de Camerele de Comerț și Asociațiile de Afaceri, tendințele și perspectivele din domeniul educației digitale și de afaceri, introducerea tehnologiilor digitale în activitățile experților și posibilitatea unificării cadrului de reglementare național pentru desfășurarea procedurilor de expertiză.

Participanții la ședință au discutat și despre posibilitatea și fezabilitatea creării unei platforme electronice pentru Camerele de Comerț ale CSI, pentru a îmbunătăți schimbul de informații, precum și calitatea serviciilor furnizate. În special, liderii CCI au remarcat necesitatea de a continua practica realizării seminarelor web pentru Camerele statelor membre CSI, privind dezvoltarea proiectului CCI electronic.

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a fost reprezentată de vicepreședintele Mihai BÎLBA, care a informat membrii Consiliului despre implementarea cu succes de către instituția camerală a Sistemului Informațioanal Automatizat ”Expertiză și Evaluare, Certificare”, Sistemului Informațional Automatizat ”Registrul membrilor CCI a RM”, precum și despre platforma electronică ”Învățământul Dual”.

Totodată, Vicepreședintele CCI a RM a subliniat importanța continuării practicilor de organizare a expozițiilor naționale și regionale în țările CSI, pentru consolidarea legăturilor economice bilaterale și multilaterale.

Participarea la acest eveniment a asigurat un dialog eficient între conducătorii CCI din spaţiul CSI și a contribuit la stabilirea perspectivelor de consolidare şi dezvoltare a cooperării la nivel multilateral.

Următoarea ședința se va desfășura în Republica Uzbekistan, în septembrie 2020.

Republica Moldova a deținut președinția Consiliului Conducătorilor Camerelor de Comerţ şi Industrie ale statelor membre CSI în anul 2010 și, respectiv, 2018.

În cadrul Consiliului Conducătorilor Camerelor de Comerţ şi Industrie ale statelor membre CSI a fost organizată și întâlnirea Președinților Curților de Arbitraj Comercial Internațional, care au discutat despre perspectivele și problemele din domeniu.

Nota:  Consiliul Conducătorilor CCI din ţările membre ale CSI a fost creat în decembrie 2002, la Moscova, cu scopul de a susţine antreprenoriatul legal, a valorifica posibilităţile oferite de colaborarea intercamerală, a armoniza legislaţia din domeniu a ţărilor ce fac parte din CSI.

Distribuie acest articol: