Programul de Reforme Structurale în Moldova

usaid.mdProgramul de Reforme Structurale în Moldova a fost lansat la 30 ianuarie 2017, de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și contribuie la realizarea reformelor structurale de reglementare și stimulare a afacerilor și a comerțului în Moldova, inclusiv la îmbunătățirea comunicării strategice dintre sectoarele public și privat.

Programul se desfășoară pe parcursul a patru ani și are la bază patru piloni:

  • facilitarea comerțului;
  • îmbunătățirea climatului de afaceri;
  • îmbunătățirea comunicării între diferiți actori economici;
  • crearea unui fond pentru facilitarea activității comerciale.

Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova are ca scop de a ajuta Republica Moldova să-și realizeze angajamentele asumate în cadrul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și al Acordului privind Facilitarea Comerțului cu Organizația Mondială a Comerțului.

Alte acțiuni prevăzute în program se referă la reducerea birocrației, inclusiv prin îmbunătățirea activității Serviciului Vamal și aplicarea soluțiilor digitale inovatoare, cum ar fi e-guvernare și Ghișeul Unic.

De asemenea, programul contribuie la dezvoltarea economiei digitale, inclusiv prin evaluarea nivelului de pregătire a Moldovei pentru efectuarea comerțului electronic. O atenție sporită se acordă luptei împotriva corupției, considerată drept una dintre principalele piedici în calea dezvoltării economice.

Inițiatorii programului speră că implementarea cu succes a acestuia va contribui la atragerea investițiilor în țară și va duce la îmbunătățirea poziției deținute de Republica Moldova în clasamentul indicatorilor economici internaționali.

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Programul USAID pentru Reforme Structurale în Moldova au organizat pe parcursul perioadei, evenimente atât în Chișinău, cât și în filialele CCI a RM de pe întreg teritoriul țării.

 

Distribuie acest articol: