Peste 40 de agenți economici autohtoni interesați de beneficiile AEO

DSC_6693Peste 40 de agenți economici autohtoni participă la un curs de instruire cu genericul: “Chestionarul de autoevaluare AEO (Agent Economic Autorizat)”. Seminarul este organizat la solicitarea agenților economici care deja sunt AEO sau doresc să obțină acest statut pentru a beneficia de simplificări vamale.

Evenimentul se desfășoară în perioada 27-28 iunie 2018 și este organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu susținerea proiectului Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere / Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (AA/DCFTA) în cadrul programelor de asistență finanțate de UE.

În discursul de deschidere a seminarului, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea a menționat că în anul 2017, CCI a inițiat crearea platformei de comunicare cu AEO, pentru a discutata subiecte de interes comun, a elabora propuneri de extindere a procedurilor simplificate, precum și alte aspecte practice de dezvoltare a programului AEO conform standardelor internaționale. ”La moment, în țara noastră sunt peste 100 de companii cu statut AEO, care se bucura de simplificări la control vamal, însă noi suntem convinși că sunt mult mai multe companii de încredere care corespund criteriilor și pot deveni AEO, pentru a beneficia de operațiuni simplificate de import și export, de reduceri de cost și timp petrecut în vamă”, a mai spus Sergiu Harea, care a dat asigurări că instituția camerală va continua să susțină mediul de afaceri în scopul dezvoltării și facilitării comerțului internațional, organizând și pe viitor mai multe cursuri de instruire în cadrul Academiei Exportatorului.

La deschiderea evenimentului de astăzi au participat și reprezentanții Serviciului Vamal al RM care au menționat că sunt deschiși pentru a oferi tot suportul necesar agenților economici ce doresc să devină AEO.

Formatorul seminarului, Gaita Marius, Membru Fondator al Asociației „AEO FORUM” din Romania, va prezenta pe parcursul a două zile ce reprezintă AEO, beneficiile acestuia, cât și importanța Chestionarului de Autoevaluare, care este și subiectul principal pe agenda seminarului. Obiectivul cursului fiind de a acorda asistență companiilor în procesul de certificare AEO și a oferi informații și exemple practice privind modul de completare a Chestionarului de autoevaluare AEO, precum și recomandări utile privind gestionarea statutului AEO.

Distribuie acest articol: