Agenții economici din filiala Cahul a CCI a RM au fost informați despre comerțul cu Uniunea Europeană

IMG_20180703_103645_HDRLa data de 3 iulie curent, agenții economici din filiala Cahul a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) au participat la sesiuni de dezbateri și instruiri în domeniul comerțului în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE (DCFTA).

La eveniment au participat cca 50 de reprezentanți ai mediului de afaceri din teritoriu, experți în domeniu și reprezentanții autorităților publice locale.

În cadrul dezbaterilor s-au discutat problemele de acces la suport și finanțare pentru creșterea competitivității afacerii și dezvoltarea companiei într-un mediu competitiv; pași de urmat în orientarea spre export. Au fost discutate oportunitățile și provocările în cadrul DCFTA cât și procedurile și standartele europene, cum ar fi: proceduri sanitare, fitosanitare și veterinare, securitatea alimentelor, acte permisive, standarte și certificări, proceduri de conformitate și supraveghere, reguli de origine, cerințe și proceduri vamale, drepturi de proprietate intelectuală, servicii publice etc.

Totodată, s-a pus accent și pe creșterea competitivității și îmbunătățirea calității produselor și serviciilor în cadrul DCFTA și accesul la suportul și finanțarea pentru dezvoltarea și creșterea competitivității afacerii.

Workshop-ul intitulat „DCFTA INFO Business: Întreabă Expertul” vine să răspundă întrebărilor membrilor CCI a RM abordate în cadrul focus grup-urilor regionale desfășurate în luna ianuarie 2018 dar și ca urmare a identificării necesitaților de informare și instruire a antreprenorilor din țara noastră.

Sesiunile de informare sunt organizate în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană  „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere /Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA) în Republica Moldova.

Până în prezent, au fost informați, cu privire la comerțului în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE (DCFTA), peste 560 de agenți economici din raioanele Anenii Noi, Ialoveni, Orhei, Soroca, Hîncești, Edineț, Balți, Ștefan Voda, Comrat și Cahul. La data de 10 iulie 2018, la workshop-ul „DCFTA INFO Business: Întreabă Expertul” vor participa și agenții economici din filiala Ungheni a CCI a RM.

Distribuie acest articol: