Managerii energetici din 15 consilii raionale participă la cursul de instruire practică ,,EUREM – Manager Energetic European”, lansat astăzi la CCI a RM, în cadrul Proiectului ”Modernizarea Serviciilor Publice Locale”

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în colaborare cu Asociaţia Germană pentru Cooperare Internaţională (GIZ) a lansat astăzi, 6 martie 2018, cursul de instruire practică ,,EUREM– Manager Energetic European”. Cursul de instruire este dedicat reprezentanților Administrației Publice Locale de nivel II – Consiliile Raionale.

În discursul de deschidere a evenimentului Sergiu Harea, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a menționat că domeniul de eficiență energetică este foarte important pentru Republica Moldova, de aceea CCI a RM împreună cu GIZ au lansat mai multe proiecte și programe de eficiență energetică atât la nivel local, cât și regional.

Din anul 2011, de când a fost lansat proiectul în țara noastră, au fost certificați 123 de manageri de la instituțiile publice și companiile private. Astăzi, la un nou curs EUREM sunt prezente 15 consilii raionale”, a declarat Sergiu Harea.

Potrivit lui Hahn Dietrich, reprezentantul Proiectului și Asociaţiei Germane pentru Cooperare Internaţională (GIZ), „Eficiența enegetică este considerară o resursă importantă pentru fiecare stat, și experții cu o formare, instruire vastă în domeniu sunt văzuți ca pionieri care dezvoltă aceste beneficii pentru țările lor. Proiectul pe care îl reprezint salută acestă oportunitate de a acorda sprijin eforturilor RM  în asigurarea acestor resurse. De aceea, noi continuăm să oferim suport pentru desfășurarea cursurilor EUREM, care vor ajuta  Republica Moldova să introducă și să aplice pe larg standardele europene în acest sector.

Moldova a reușit să facă pași concreți pentru a mări eficiența energetică și pentru a folosi sursele de energie regenerabilă. Cadrul legal este creat, mai departe are loc dezvoltarea acestuia”.

Hahn Dietrich a mai menționat că CCI este unica instituție din țară care oferă cursul de instruire pentru calificarea de Manager Energetic European iar formatorii sunt experți certificați și licențiați în domeniul dat.

În cadrul evenimentului, Svetoslav Postoronca, reprezentantul Academiei de Științe a RM, Institutul de Energetică, a vorbit despre experiența acumulată în cadrul cursului EUREM, menționând importanța acestor instruiri.

Astăzi, s-a desfășurat primul modul “Bazele Managementului Energetic”.

Notă: Cursul se va desfăşura în perioada martie- iunie 2018, în cadrul căruia vor fi instruiţi managerii energetici din 15 consilii raionale. Cursul se va finaliza cu o prezentare a proiectelor de eficienţă energetică, pe care cursanţii le vor realiza la finele instruirii. Participanţii care vor susţine cu succes examenul teoretic şi prezentarea proiectelor, vor obţine certificate recunoscute la nivel european.

Cursul EUREM a fost lansat în Republica Moldova pe 4 aprilie 2011, cu suportul financiar al Guvernului Germaniei, prin intermediul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi Comitetului de Est al Economiei Germane (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) şi cu susţinerea Ministerului Economiei al Republicii Moldova.

Distribuie acest articol: