Oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiilor economice dintre Republica Moldova şi Germania, discutate la CCI a RM

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea a avut o întrevedere cu E.S. Ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova,. Julia Monar.

În cadrul dialogului părțile au abordat subiecte cu privire la relațiile comerciale dintre Republica Moldova și Germania, precum și activitățile desfășurate în comun cu partenerii germani.

În acest context, Sergiu Harea a menționat că CCI apreciază mult suportul acordat de Guvernul Germaniei în realizarea multiplelor proiecte investiționale în diferite domenii, inclusiv prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Programul European Energy Manager (EUREM) etc.

“Apreciem proiectul “EUREM- care are drept obiectiv principal instruirea specialiştilor în domeniul eficienței energetice, surselor de energie alternativă şi regenerabilă conform standardelor europene”, “Reforma structurală în învățământul profesional tehnic (ȊPT) în R. Moldova”, realizată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), precum și “Programului moldo-german de pregătire și perfecționare a managerilor de la întreprinderile din diferite sectoare ale economiei naționale”, și suntem interesați în aprofundarea acestor activități, deoarece avem nevoie de cadre profesioniste, capabile să activeze în baza tehnologiilor și utilajelor moderne”, a mai specificat președintele Camerei. De asemenea, Sergiu Harea a adăugat că CCI este cointeresată în dezvoltarea relațiilor de cooperare bilaterală pe toate dimensiunile.

Potrivit Ambasadoarei, un interes sporit în inițierea și dezvoltarea unor proiecte investiționale în țara noastră le au mai multe întreprinderi din Germania, deoarece ele consideră piața Republicii Moldova una de perspectivă.

În cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre organizarea unor misiuni economice în Germania și Republica Moldova în anul 2019, care au drept scop întărirea relațiilor de cooperare dintre mediul de afacere din cele două țări.

Notă: “Soldul balanţei comerciale înregistrat în anul 2017 a constituit circa 224,5 milioane dolari SUA.

Exportul de mărfuri realizat în Germania în perioada de referinţă, a constituit circa 166 milioane dolari SUA, înregistrând o creştere cu circa 31% comparativ cu anul 2016..

Importul de mărfuri din Germania în Republica Moldova, înregistrat în anul 2017 a constituit  390,6 milioane dolari SUA, majorându-se cu peste 23%,  în raport cu anul 2016.

Potrivit informaţiei oficiale, în RM sunt înregistrate peste 400 de întreprinderi cu capital german, care reprezintă 4% din numărul total al întreprinderilor cu capital străin în RM.”

Distribuie acest articol: