30 de reprezentanți de la companiile autohtone din sectorul industrial, agroindustrial și construcții, participă la atelierul de lucru “Îmbunătățirea cunoștințelor și abilităților în domeniul măsurilor de eficiență energetică și al surselor regenerabile de energie” care se desfășoară în perioada 01 – 02 martie 2017 și este organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în cadrul Proiectului de Parteneriat dintre Camera Meşteşugarilor din Koblenz, Germania şi West Balkans, în cooperare cu Centrul de Coordonare „Biroului Balcanic al Clasei de Mijloc”.
În discursul de deschiderea a evenimentului, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a îndemnat participanții să însușească practicile Bulgariei în domeniul energiei electrice.
Potrivit lui Mihael Deliyski, expert compania Energoeffect Consult, atelierul de lucru oferă posibilitatea ca participanții să însușească cum să facă economii la energie în întreprinderi și cum să-și îmbunătățească cunoștințele și abilitățile în domeniul măsurilor de eficiență energetică și surselor regenerabile de energie.
Mihael Deliyski a vorbit despre politica și legislația europeană în domeniul eficienței energetice și sursele regenerabile de energie, specificând că eficiența energetică a devenit unul dintre pilonii de bază ai Strategiei 2020 a UE în domeniul energetic. Printre prioritățile acestei strategii se enumeră reducerea consumului de energie, acordarea mai multor drepturi consumatorilor și atingerea celui mai înalt nivel de siguranță și securitate, extinderea rolului de lider al UE în dezvoltarea tehnologiilor energiilor și a inovațiilor etc.
Totodată, lectorul a prezentat și principalele standarde aplicabile, printre care ISO 50001, care este un sistem de management al energiei, ce are drept scop determinarea sistemelor și proceselor necesare pentru îmbunătățirea caracteristicilor energetice, inclusiv eficiența energetică, utilizarea și consumul de energie. Conform expertului, aplicarea acestui standard va permite reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a altor impacte aferente asupra mediului înconjurător și consumul de energie prin gestionarea sistematică a acesteia.
În cadrul discuțiilor, participanții au sesizat ca acest standard are beneficii importante asupra întreprinderilor.
O atenție deosebită a fost atrasă evaluării financiare a măsurilor de eficiență energetică și metodelor practice simplificate pentru analiză financiară.
De asemenea, Mihael Deliyski a prezentat pagina web a Direcției generale pentru energie a Comisiei Europene și informația care poate fi studiată de pe această pagină, cât și principalele măsuri de economisire a energiei în industrie.
Reprezentanții companiilor autohtone, prezenți la atelier, au apreciat organizarea unui astfel de eveniment. Chetreanu Natalia, șef a clasei de instruire “Incomaș” SA a spus că întreprinderea la care activează este dotată cu utilaje învechite, ceea ce duce la o pierdere considerabilă de energie electrică, iar metodele de economisire a energiei prezentate de expertul bulgar sunt importante și pot fi aplicate în practică.
În urma celor două zile de instruire, participanții vor susține o testare, conform rezultatelor obținute vor fi certificați în domeniul energetic.