Colaborarea CCI RM cu Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Populară Chineză (CASME) Wang Peng

viber_image_2022-08-23_18-36-14-396

La data de 23 august 2022, Președintele CCI RM, Seargiu Harea a participat la o întrevedere de afaceri cu reprezentantul Asociației Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Populară Chineză (CASME) Wang Peng.

În cadrul reuniunii au fost discutate posibilitățile de cooperare între cele 2 organizații de suport business din China și Republica Moldova.

Sergiu Harea a prezentat pe scurt serviciile camerale menționând: „Colaborarea CCI RM cu partenerii chinezi are loc pe următoarele segmente:

  • prezentarea informației cu privire la reglementările în domeniul comerțului exterior,
  • modificarea, ratificarea actelor legislative privind activitatea economică exterioară,
  • condițiile de plasare a investițiilor;
  • schimb de informaţie despre evenimentele expoziţionale, târguri, conferinţe, forumuri naţionale şi internaţionale, etc.”

De asemenea, au fost menționate principalele colaborări ale CCI RM cu China în perioada 2022 – 2019 și evidențiate rezultatele obținute.

La rândul său, Wang Peng a subliniat interesul în creștere a companiilor chineze față de piața moldavă, în special plasarea de investiții în proiecte de infrastructură, energetică.

„O sursă de informație importantă pentru toate întreprinderile din RPC, care au nevoie de furnizori de încredere de bunuri și servicii în Republica Moldova; pentru cei care sunt în căutare de parteneri de afaceri pentru a intra pe piața Republicii Moldova; investitori chinezi care consideră Republica Moldova drept o platformă pentru noi investiții poate servi Registrul Membrilor CCI a RM – www.membrii.chamber.md”, a adăugat Sergiu Harea

Părțile au convenit de a semna un Memorandum de Înțelegere care va stipula modalitatea de conlucrare între cele două entități. De asemenea, a fost discutată posibilitatea de a organiza un forum moldo-chinez la finele anului curent sau în cadrul expoziției FABRICAT ÎN MOLDOVA (ianuarie – februarie 2023). În vederea prezentării mărfurilor chineze potențialilor clienți din Republica Moldova și vice-versa, Sergiu Harea a propus utilizarea în comun a platformei CCI RM https://virtual-fairs.md/, organizând o expoziție virtuală moldo-chineză.

De notat că Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Republica Populară Chineză (CASME) are drept membrii peste 320 000 companii din toate sectoarele economiei (de ex. Alibaba, Huawei, etc.)

Notă: Pînă în prezent Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova are semnate 3 Memorandumuri de Înțelegere cu partenerii chinezi (Consiliul  pentru Promovare a Comerţului Internaţional din China (08.06.2000); Centrul Chinez de Comerţ Exterior (11.09.2017); Biroul de Comerţ din Wenzhou (22.06.2012).

viber_image_2022-08-23_18-34-39-502

Distribuie acest articol: