CCI a RM a organizat atelierul informativ practic „Promovarea și dezvoltarea învățământului dual în Republica Moldova”

Reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), ai Ministerului Educației și Cercetării (MEC), unități economice și instituții de învățământ profesional tehnic din țară, interesate de învățământul dual, s-au întrunit la un atelier informativ practic, sub genericul: „Promovarea și dezvoltarea învățământului dual în Republica Moldova”.

La deschiderea evenimentului, Președintele CCI a RM Sergiu HAREA a menționat că atelierul de astăzi este un bun prilej de a reitera importanța învățământului dual, iar CCI va continua să promoveze acest sistem de învățământ în rândul tinerilor, unităților economice dar și instituțiilor de învățământ.

„Îndemn antreprenorii să se implice în acest proces de învățământ care, cu siguranță, va spori numărul elevilor ce vor activa în cadrul companiilor, numărul elevilor care vor prelua experiențele practice și competențele necesare pentru piața muncii. Pe parcursul ultimilor ani un număr mare de companii au devenit parte integrantă a acestui proces. Evoluția învățământul dual contribuie la creșterea competitivității economiei naționale!” mai spus președintele CCI.

Galina RUSU, Secretar de Stat Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a reiterat angajamentul Ministerului față de promovarea învățământului dual, precizând că asigurarea unui proces educațional de calitate, asigurarea cu forță de muncă calificată conform cerințelor sectoarelor de activitate și pieței muncii, incluziunea socială și angajarea pe piața muncii imediat după absolvirea programului de formare profesională sunt pe agenda priorităților MEC și doar un dialog constructiv între autorii de politici educaționale, instituțiile de învățământ, agenții economici și partenerii de dezvoltare poate contribui la atingerea obiectivelor stabilite.

În cadrul evenimentului, unitățile economice au vorbit despre implementarea învățământului dual, provocări și oportunități, iar instituțiile de învățământ profesional tehnic au prezentat provocările și oportunitățile implementării acestui sistem de învățământ din perspectiva acestora.

Totodată, în cadrul evenimentului s-a vorbit și despre promovarea ecologizării învățământului profesional tehnic dual.

Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, care se desfășoară în perioada 31 ianuarie- 04 februarie 2024, la Moldexpo.

Expoziția națională „Fabricat în Moldova” 2024 este organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, în parteneriat cu ODA.

Partener general: maib

Parteneri media ai evenimentului: Agrobiznes; Agro Tv; Agroexpert; bani.md, Cinema 1, Moldpres, Revista Monitorul Fiscal „Fisc.md”, My Business; Rlive, realitatea.md și TVR Moldova.

Notă: Expoziția națională „Fabricat în Moldova” 2024  include un vast program de afaceri, care va permite exploatarea la maxim a posibilităților pentru dezvoltarea afacerilor și va reprezenta o platformă unică de colaborare între mediul de afaceri, instituțiile publice și de suport al business-ului, având drept scop îmbunătățirea mediului de afaceri în țara noastră.

 

Informații suplimentare: Servicul de presă al CCI a RM, tel.: 060 65 98 40, e-mail: [email protected]

Distribuie acest articol: