CCI a RM și USM au organizat o sesiune de instruire axată pe “Bune practici în tranziția către economia verde și circulară în instituțiile de învățământ profesional tehnic”

1La data de 27 martie 2024, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova, a organizat o sesiune de instruire axată pe tema “Bune practici în tranziția către economia verde și circulară în instituțiile de învățământ profesional tehnic”.

Scopul principal al acestui eveniment a fost să dezvolte și să promoveze capacitatea instituțiilor de învățământ profesional tehnic de a integra și implementa conceptele și practicile economiei verzi și circulare. Aceasta vizează formarea unei forțe de muncă calificate și pregătite să răspundă provocărilor și oportunităților unei economii sustenabile și ecologic responsabile.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost marcată de prezența domnului Dolghi Vladimir, prorector la Universitatea de Stat din Moldova, domnului Silviu Gîncu, șef al Direcției de Învățământ Profesional Tehnic din cadrul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, doamnei Elena Movileanu, șefă a Secției de Învățământ Dual din cadrul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, precum și a doamnei Stihi Liudmila, reprezentant al proiectului “Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”.

Elena Movileanu a subliniat importanța promovării și implementării sistemului educațional în contextul tranziției către economia verde și circulară. A evidențiat relevanța unor astfel de activități care permit elevilor să acumuleze cunoștințe și experiență practică direct în cadrul companiilor, facilitând astfel înțelegerea reală a proceselor și cerințelor din industrie și promovând dezvoltarea abilităților necesare pentru a contribui la o economie sustenabilă și ecologic responsabilă.

Evenimentul a inclus prezentări și discuții interactive pe diverse subiecte relevante pentru tranziția către economia verde și circulară, prezentate de reprezentanți ai trei instituții de învățământ: Centrul de Excelență în Construcții, Centrul de Excelență în Energetică și Electronică și Colegiul de Ecologie. De asemenea, au fost invitați experți din domeniul economiei verzi din Republica Moldova, cum ar fi Roman BAHNARU de la A.O. Centrul de Instruire și Consultanță “E-Circular”, care a discutat despre modelarea unui viitor sustenabil prin învățământul profesional tehnic, și Vitalie TOMA de la Asociația Patronală Moldcontrol, care a abordat rolul responsabilității extinse a producătorilor în tranziția către o economie circulară.

Le mulțumim tuturor participanților și sperăm la implementarea tuturor acțiunilor propuse pentru promovarea economiei verzi.

Această activitate are loc cu sprijinul proiectului „Întreprinderi și Comune Puternice pentru Moldova”, finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și Guvernul Elveției, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Distribuie acest articol: