Centrul de Mediere al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat, cu susținerea Cosiliului de Mediere și Centrului pentru Soluţionarea Eficientă a Disputelor din Marea Britanie (CEDR), la 22 martie curent, cursul de instruire inițială în domeniul medierii.
Cursul a avut genericul ”Baza teoretică generală” și a înglobat următoarele subiecte: Prevederile cadrului legislativ general și național cu privire la mediere; Gestionarea biroului de mediere; Particularitățile tranzacției de mediere și alte acte indispensabile procesului, Medierea conflictelor de familie, de muncă, penale, contravenționale.
Formatorii cursului respectiv au fost mediatorii Centrului de Mediere, care au fost printre primii mediatori formați de către CEDR și primii promotori ai medierii în Republica Moldova. La fel, drept formator a fost și Victor Cojocaru, Președinte al Patronatului, mediator al Biroului individual al mediatorului și formator al mediatorilor.
La curs au participat reprezentanți din domeniul juridic, funcţionari din cadrul autorităţilor publice și profesionişti cu experiență în alte domenii. Participanții la curs au fost familiarizați cu legislația națională cu privire la mediere, iar formatorii și-au împărtășit experiența și dexterietatea căpătată în timp.
Directorul Centrului de Mediere, Dumitru Lefter a salutat intenția cursanților de a deveni mediatori, de a spori calitatea procesului de soluționare alternativă a conflictelor și de a dezvolta instituția medierii în Republica Modova.
Acest program de instruire reprezintă o parte a unui proiect implementat la solicitarea Ministerului Justiţiei și susţinut de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).