CCI a RM a participat la Conferința regională “Facilitarea Comerțului în Regiunea CEFTA”, desfășurată la Podgorica, Muntenegro

31384978_1700761046671538_3445138261922545664_n (1)La 25 aprilie, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Natalia Calenic a participat la Conferința regională „Facilitarea Comerțului în Regiunea CEFTA- spre piața unică a UE”, organizată la Podgorica, Muntenegro.

În cadrul evenimentului, reprezentanții Camerelor de Comerț, a autorităților vamale și experții internaționali au discutat despre perspectivele comerțului regional, barierele transfrontaliere și eforturile de facilitare a comerțului dintre țările CEFTA (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Croaţia, Serbia, UNMIK Cosovo).

În cadrul evenimentului, Natalia Calenic a prezentat realizările și inițiativele CCI a RM în domeniul facilitării comerțului, precum:

  • crearea AEO Network – asociația companiilor AEO din Moldova, instituită de CCI a RM ca platformă de comunicare cu companiile, care au obținut statutul de AEO. Promovarea mecanismului de recunoaștere a AEO în CEFTA și în comerț cu UE;
  • promovarea noului Standard European de competență profesională a brokerilor vamali (Standardul  SM EN 16992:2017) care are drept scop stabilirea criteriilor de competență și profesionalism pentru reprezentanții în vamă;
  • participarea la consultarea noului Cod Vamal al RM, în vederea asigurării transpunerii standardelor europene;
  • instruirea agenților economici în cadrul Academiei Exportatorului lansată recent de CCI a RM;
  • participare în activitatea Comitetului Național de Facilitare a Comerțului și implementarea Acordului OMC.

Totodată, vicepreședintele CCI a RM a prezentat necesitățile businessului, identificate în cadrul multiplelor ședințe cu membrii Camerei. Astfel, s-a accentuat importanța atragerii investițiilor în modernizarea echipamentului și implementării noilor tehnologii, susținerea mediului de afaceri pentru participare la expoziții, asistență pentru certificarea producției conform cerințelor UE, și alte măsuri necesare pentru sporirea competitivității.

Reprezentanții țărilor CEFTA sau referit la progresele dar și la barierele netarifare care mai persistă necatând la principiile Acordului de Liber Schimb în regiunea CEFTA.

La conferință au participat reprezentanții Comisiei Europene, conducerea CEFTA, experții Băncii Mondiale și programului GIZ, care acordă asistența țărilor CEFTA în modernizarea procedurilor de comerț internațional.

Distribuie acest articol: