Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în parteneriat cu Asociația Businessului European (EBA) cu suportul proiectului Reforma Structurală în Învățământul Profesional Tehnic în Republica Moldova au organizat masa rotundă “Implementarea învățământului dual în Republica Moldova: oportunități și provocări”.
Prezent la eveniment, Sergiu Harea, președintele CCI a RM a menționat că Camera este unul din actorii principali în învățământul dual, care oferă suportul și monitorizarea programelor de instruire practică în cadrul companiilor ce implementează programele de formare prin învățământ dual. “În prezent putem vorbi de 66 de maiști instruiți în învățământul dual, 15 în curs de instruire, formarea a cca 40 de examinatori pentru examenul de calificare în această formă de învățământ și 49 de agenți economici ce au solicitat cooperări duale pentru anul de studiu 2017-2018. Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, împreună cu MECC și GIZ pregătesc listele doritorilor pentru a învăța în acest sistem în anul de învățământ 2018-2019. În comanda de stat au fost planificate cca 1700 de locuri pentru ucenicii interesați de acest sistem de învățământ. Din luna septembrie a acestui an, CCI a RM va deține registrele ucenicilor, maiștrilor, a companiilor ce vor impementa ÎPT, dar și a cooperărilor duale”, a mai spus președintele Camerei.
În cadrul mesei rotunde s-a discutat și despre experiența, provocările și așteptările mediului de afaceri în domeniul implementării învățământului dual din perspectiva legislației fiscale, inclusiv privind deductibilitatea cheltuielilor companiilor ce implementează ÎPT.
La eveniment au foat prezenți reprezentanții EBA, GIZ și mediul de afaceri din țara noastră, interesați de noul sistem de învățământ.
Masa rotunda “Implementarea învățământului dual în Republica Moldova: oportunități și provocări” a fost organizată în cadrul „Moldova Automotive Days 2018”.