Miercuri, 11 iulie 2018, la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova s-a dat startul seminarului “Confirmarea originii mărfurilor: reguli de origine și proceduri simplificate” la care participă peste 30 de agenți economici autohtoni- exportatori și importatori, care sunt interesați în clarificarea regulilor de origine preferențiale și a procedurilor vamale de confirmare a originii în baza certificatului EUR1.
Seminarul ce se desfășoară în perioada 11-12 iulie curent, este moderat de către doi experți în domeniul originii mărfurilor din UE (Belgia și Polonia) cu o experiență bogată în domeniul vamal, care prezintă informații și recomandări relevante.
Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea: „Seminarul de astăzi se încadrează în lista inițiativelor Camerei lansate în domeniul facilitării comerțului și are drept scop examinarea tuturor aspectelor ce țin de eliberarea certificatului de origine EUR1 la export și prezentarea acestuia la import pentru a beneficia de prevederile regimului zonei de liber schimb dintre RM si UE.
CCI ca ONG ce reprezintă interesele mediului de afaceri, constată cu regret, că confirmarea originii mărfurilor este în continuare percepută de către exportatori ca o procedură foarte complicată care necesită prezentarea unui număr impunător de acte organului vamal, uneori durează câteva zile și pentru acest serviciu se percepe o taxa anumită”.
Totodată, președintele Camerei a menționat că în ultimul timp, CCI recepționează mesaje și de la importatorii mărfurilor care prezintă certificate EUR1 la vămuire și întâmpină mai multe probleme, inclusiv refuzul organului vamal de a accepta Certificatul EUR1. În acest sens, se impun măsuri concrete pentru simplificarea procedurilor iar cu ajutorul experților din UE pot fi identificate soluții conform practicilor Europene.
Natalia Calenic, vicepreședintele CCI a RM a declarat că seminarul este organizat la cerința membrilor Camerei- importatori și exportatori, care consideră că procedura de certificare a originii este mai problematică. ”Noi ne dorim astăzi, împreună cu suportul experților europeni, să identificăm soluții pentru a simplifica procedurile existente. Cunoaștem că la moment procedura de confirmare a originii în țara noastră nu este total compatibilă cu cea din UE și avem ca scop să armonizăm procedurile noastre”, a mai spus Natalia Calenic, care a îndemnat participanții să adreseze întrebări, iar recomandările și propunerile la subiect, vor fi prezentate ministerelor de resort, Consiliului Economic de lângă Prim-ministru etc.
Jacek Kroczynski și Roger Teney, experți din Belgia și Polonia, care lucrează în domeniul vamal, vor prezenta în prima zi a seminarului, cum se determină originea preferențială în RM, conform Convenției PEM; cum se obține statutul de exportator aprobat, etc.
La seminar sunt prezenți și reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, Serviciului Vamal.
Evenimentul este organizat cu susținerea Comisiei Europene.