Membrul CCI a RM- “Prograin Organic” a dat în exploatare Terminalul Cerealier din cadrul Zonei Economice Libere a Portului Internațional Giurgiulești

Joi, 19 iulie 2018, a avut loc oficializarea deschiderii unității de depozitare a cerealelor ecologice a companiei “Prograin Organic” SRL, din  cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Întreprinderea “Prograin Organic”, membră a CCI a RM, a fost fondată la data de 21 aprilie 2015, fiind prima companie certficată din Republica Moldova, care a investit peste 2 milioane Euro în lanțul valoric al cerealelor ecologice. Infrastructura depozitului, a fost proiectată în conformitate cu cele mai recente cerințe și dotată cu echipamente moderne, de ultimă generație.

Cerealele sunt depozitate în spații autorizate care asigură respectarea procedurilor de recepție, depozitare și livrare, a indicilor de calitate în conformitate cu legislația UE privind comercializarea și/sau prelucrarea produselor destinate consumului uman, furaje (hrana pentru animale) și industriale.

Potrivit președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova Sergiu Harea, instituția camerală promovează și susține eforturile întreprinderilor ce investesc în producția ecologică pură, prin diferite instrumente, cum ar fi: seminare, programe internaționale, cursuri, în cazul de față-  ”Programul Moldo-Olandez” dar și datorită semnării unui Acord de cooperare dintre CCI a RM și Consiliul de Afaceri Moldo-Olandez.

Totodată, în cadrul ceremoniei de inaugurare, Sergiu Harea a declarat că CCI a RM a oferit companiei “Prograin Organic” atât suport informațional pentru a aplica la proiectul susținut de către Biroul Agenției Austriece pentru Dezvoltare în RM (ADA), cât și consultanță în semnarea contractelor, vămuire etc.

Spartac Chilat, cofondatorul ”Prograin Organic” SRL a menționat că în luna iunie 2015, ”Prograin Organic” SRL  a dat în exploatare Terminalul Cerealier din or. Florești, cu o capacitate de depozitare de circa 2700 m2, iar astăzi- Terminalul Cerealier din Zona Economică Liberă a Portului Internațional Giurgiulești, cu o capacitate de depozitare de 3250 m2, fiind al doilea după mărime din țară. Linia modernă de sortare, calibrare și ambalare a produselor agroalimentare destinate consumului uman, precum și instalațiile de depozitare și prelucrare sunt în conformitate cu standardele IFS și GMP+B3. ”Astfel, filosofia companiei este axată pe principiul ecologic, datorită preocupării noastre de mediul înconjurător”, a subliniat Spartac Chilat.

La ceremonia de lansare a Terminalului Cerealier al companiei “Prograin Organic” SRL au participat: E. S. Mr. Zdeněk Krejčí, Ambasadorul Republicii Cehe, Dirk Terwel, partenerul ”Prograin Organic”, Daniel Thompson, USAID Moldova,  Silvia Bicenco, Director de țară People in Need Moldova etc.

Notă: ”Reamintim că la finele lunii mai curent, datorită colaborării Camerelor de Comerț și Industrie din Republica Moldova și Prahova, a Expoziției naționale “Fabricat în Moldova” dar și a forumurilor economice moldo-române, mediul de afaceri român a avut oportunitatea de a identifica un potențial de investiții oferit de zona de nord a Republicii Moldova, astfel, fiind inaugurată la Bălți compania Molltex-grup, membră CCI a RM,  ce oferă peste 700 de locuri de muncă”.

Distribuie acest articol: