Joi, 19 iulie curent, peste 150 de antreprenori din țara noastră au participat la ”Conferința națională privind avantajele și tehnologia de cultivare a alunului în Republica Moldova”.
Conferința a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie a RM în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Moldo-Italiană și Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, precum și cu suportul grupului de antreprenori InteligentAGRO (Moldova) și Azienda Vivaistica Negro Carlo (Italia), care își propun să aducă cultura alunului în speța culturilor agricole de valoare înaltă cultivate în Republica Moldova.
Potrivit vicepreședintelui CCI a RM Mihai Bîlba, scopul evenimentului este de a informa publicul despre avantajele și tehnologia de cultivare a alunului în condițiile Republicii Moldova, soiurile recomandate condițiilor din țara noastră, precum și costurile și oportunitățile care le oferă agricultorilor ce decid să se lanseze în această afacere. Totodată, vicepreședintele Camerei a prezentat serviciile prestate de CCI, printre care a menționat Expoziția națională ”Fabricat în Moldova”, în cadrul căreia antreprenorii au posibilitatea să-și promoveze produsele, să semneze noi contracte de cooperare; Expoziția ”Republica Moldova Prezintă” peste hotare; seminare; mese rotunde cu tematicile solicitate de mediul de afaceri; programe internaționale, cum ar fi Programul Moldova- Germania și Moldova- Austria etc. ”Pentru antreprenorii ce doresc să dezvolte sau au deja o afacere în domeniul creșterii alunului și sunt interesați de experiența altor întreprinzători de peste hotare, CCI a RM organizează schimburi de experiență, până la 3 luni, în statele UE. Astfel, prin Programul ”Erasmus pentru Tinerii Antreprenori” putem facilita vizita dvs. în țara dorită”, a spus vicepreședintele Mihai Bîlba.
Vasile Șarban, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a menționat că în ultima perioadă s-au intensificat mai mult interesele producătorilor agricoli în producția culturilor cu valoare adăugată, printre acestea și cultura alunului. ”În țara noastră, în ultimii ani avem o creștere la suprafețele dar și recolta culturilor nucifere. În prezent, avem peste 26 mii hectare culturi nucifere, alunului îi revin în jur de 450-470 hectare, cu o cantitate de cca 300 tone de produs”, a spus reprezentantul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului care a dat asigurări că ministerul va susține producătorii de alun, dat fiind faptul că această cultură are un potențial mare pe teritoriul Republicii Moldova.
Cristina Samson, director general Camera de Comerț și Industrie Moldo- Italiană a declarat că: ”Anii precedenți s-au înregistrat cereri din partea companiilor internaționale, cum ar fi ”Ferrero”, ”Dolce Amaro”, privind importul de alune din țara noastră. Astfel, vedem un potențial al acestei culturi pe teritoriul RM, însă este nevoie de a crea unele cooperative sau asociații pentru a putea face față cerințelor”.
Negro Carlo, expert internațional în tehnologia de cultivare a alunelor, proprietarul unei pepiniere din Italia, a prezentat avantajele pe care le are țara noastră și soiurile ce pot fi crescute în RM. Totodată, expertul a declarat că țara noastră poate produce cantități semnificative de alune.
Dumitru Udrea, director general Societatea cu Răspundere Limitată ”InteligentAGRO” a vorbit despre afacerea pe care o are în domeniul agricol- cultivarea alunului și beneficiile parteneriatului cu Negro Carlo. ”Cultura alunului este un produs care este cerut pe piață, la un preț foarte bun, iar costurile de înființare a acestei afaceri este cu mult mai mic decât alte culturi și în același timp ne asigură o piață de desfacere. Republica Moldova este una din țările prielnice acestei culturi și vrem să convingem cât mai mulți agricultori să planteze alun. În țara noastră, soiurile obținute prin metoda tradițională sunt rezistente la boli și dăunători”. Dumitru Udrea a îndemnat tinerii antreprenori să cultive alunul, fiindcă statul oferă subvenții dar și compania ”InteligentAGRO” poate ghida întreprinzătorii să obțină unele fonduri externe.
Notă: ”Turcia se află pe primul loc după producția de alune la nivel mondial, cu 650 000 tone, Italia – 120 000 tone, USA (Oregon)- 34 000 tone, Azerbaidjan- 30 000 tone și Georgia- 25 000 tone”.