Expansiunea comerțului electronic (comenzile de mărfuri prin magazinele on-line) necesită urgentarea acțiunilor din partea autorităților publice și a sectorului privat care participă la importul/exportul coletelor poștale internaționale. Aceasta este constatarea participanților atelierului organizat de OSCE și desfășurat la Chișinău în perioada 1-4 octombrie a.c.
Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și membrii Camerei au participat la acest eveniment, unde experții internaționali au prezentat practicile de facilitare a comerțului electronic (e-commerce), soluțiile tehnice și tendințele mondiale în domeniul securizării traficului transfrontalier.
Reprezentanții Comisiei Europene, Organizației Mondiale (OMV) a Vămilor, UNCTAD au comunicat despre legislația și procedurile aplicabile în alte state, reiterând importanța comerțului electronic care sporește considerabil oportunitățile de business, implicit pentru întreprinderile mici și mijlocii.
Expertul OMV s-a referit la standardele elaborate de această organizație internațională, care necesită a fi implementate de autoritățile vamale în cooperare cu prestatorii serviciilor poștale. Astfel, OMV a dezvoltat și promovat mai multe instrumente utile pentru dezvoltarea e-commerce, implicit Ghidul OMV care cuprinde 15 standarde ce prevăd schimbului prealabil de informații dintre operatorii poștali și vamă. Anume acest mecanism permite simplificarea vămuirii dar și analiza de risc a trimiterilor poștale prin prisma securității și a fraudelor.
Mecanismele respective precum și procedurile simplificate de declarare și achitare a drepturilor de import, încă nu au fost dezvoltate la nivel național și necesită a fi prioritizate de către autoritățile responsabile și operatorii poștali.
Parteneriatul și schimbul de informații sunt elemente cheie, ori operatorii poștali dețin date necesare care fiind prezentate vămii, pot urgenta vămuirea și livrarea produselor procurate prin magazine on-line.
În cadrul seminarului au fost prezentate și soluțiile tehnice ale Sistemului Informațional Vamal AsycudaWorld, care urmează a fi implementate cu suportul partenerilor de dezvoltare.
Necesitatea urgentării acțiunilor la nivel național derivă și din faptul că declarare prealabilă (până la încărcarea și livrarea coletelor) devine obligatorie în UE și SUA. În aceste condiții, sunt necesare eforturi consolidate pentru a susține persoanele fizice și companiile care practică e-commerce pentru promovarea produselor autohtone pe piața externă.
CCI va continua să promoveze implementarea standardelor internaționale în domeniul e-commerce pentru a susține producătorii autohtoni și a spori competitivitatea.