Sîmbătă, 18 mai 2019, în scuarul Școlii Profesionale din Orhei, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a Zilei Învățământului Dual, în cadrul căreia partenerii duali, companiile și instituțiile de învățământ profesional tehnic au promovat beneficiile și oportunitățile acestui tip de învățământ.
Prezent la eveniment, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), a menționat că instituția camerală este în continuare deschisă pentru a promova acest tip de învățământ, precum, și va oferi suport informațional companiilor antrenate în sistem dual. ”CCI a RM este un promotor activ al Învățământului Dual în Republica Moldova și cu mândrie menționăm că tot mai multe companii, membre ale Camerei, optează pentru această formă de învățământ”, a mai declarat Sergiu Harea.
De asemenea, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Angela Cutasevici, a dat asigurări că MECC va continua îmbunătățirea politicilor educaționale şi a cadrului instituțional pentru dezvoltarea învățământului profesional tehnic orientat spre cerere. Totodată, oficialul i-a îndemnat pe tineri să profite de oportunitățile învățământului dual, pentru că au posibilitatea să petreacă până la 70% din timpul de studii în cadrul companiilor reale, învățând profesia de la cei mai buni specialiști. „Faptul că numărul de elevi-ucenici care sunt instruiți în sistemul dual crește de la an la an denotă faptul că învățământul dual este o alternativă avantajoasă de instruire și formare profesională care capătă amploare”, a mai spus oficialul.
În cadrul evenimentului la care au participat reprezentanți ai CCI, MECC, ai Proiectului ”Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, companii din regiunea centrală, precum și ucenici, au fost organizate expoziții, concursuri, competiții sportive, ateliere informative și interactive, în cadrul cărora, elevii care își fac studiile în sistemul dual și-au împărtășit din experiența și avantajul de a îmbina lucrul la o companie cu studiile la un colegiu, centru de excelență sau o școala profesională.
Numărul beneficiarilor acestui sistem de instruire în Republica Moldova este în continuă creștere. Astfel, în anul școlar curent, s-au înregistrat mai mult de 1500 elevi-ucenici care sunt instruiți în sistem dual, în parteneriat cu 28 instituții de învățământ profesional tehnic și peste 80 de companii. Pentru anul de studii 2019-2020, agenții economici au remis scrisori de intenție pentru cca 1400 de locuri, la diferite meserii.
Notă: ”Zilele Învățământului Dual se desfășoară în cadrul campaniei Înveți. Muncești. Câștigi!, lansată în luna mai 2018, având scopul de informare pe scară largă a tinerilor despre oportunitatea și avantajele învățământului dual. Aceasta este implementată de MECC, cu suportul GIZ, în cadrul Proiectului ”Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de către Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare”.