Joi, 26 septembrie 2019, mediatorii acreditați de către CEDR, (Centre for Effective Dispute Resolution) au participat la primul follow-up organizat de BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) în parteneriat cu IDLO (International Development Law Organization) și CEDR (Centre for Effective Dispute Resolution) și finanțat de USAID.
Evenimentul a fost găzduit de Centrul de Mediere al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) și are drept scop cumularea cunoștințelor căpătate anterior de către mediatori, precum și schimbul de experiență.
Potrivit președintelui CCI a RM Sergiu Harea, activitatea de astăzi este binevenită, întrucât formarea continuă a specialiștilor, este de fapt, cheia succesului fiecărei instituții. ”Noi o să insistăm ca cei ce au fost certificați, să fie formați continu o dată în an. În acest context, vom avea întâlniri cu domna Ministră a Justiției, cât și cu instituțiile responsabile, pentru a discuta despre un grafic de organizare a activităților de formare continuă a mediatorilor, ceea ce va contribui ca mediatorii să fie conectați mereu la toate nouțile din domeniu”, a mai spus președintele CCI a RM.
Felicia Chifa, președintele Consiliului de Mediere a accentuat necesitatea perfecționării cadrului legislativ, reiterând analiza comparativă dintre procedura medierii judiciare și celei extrajudiciare. Totodată, a subliniat importanța dezvoltării instituției medierii în Republica Moldova, citându-l pe Platon ”Cel mai sacru dintre tribunale să fie acela pe care părțile și-l vor fi creat ele înțeleși pe care îl vor fi ales prin bună înțelegere.”
Dumitru Lefter, directorul Centrului de Mediere a menționat faptul că este important ca toata comunitatea mediatorilor să-și consolideze efortul în scopul promovării medierii și evidențierii lacunelor legislative din domeniu, care creează dificultăți practicienilor.
Evenimentul a fost organizat în exclusivitate pentru mediatorii acreditați de către CEDR, la care au fost selectați într-un număr limitat și a avut drept scop împrospătarea cunoștințelor și abilităților, sesiuni practice, jocuri de rol și schimb de experiență. La sfârșit, toți participanții au primit certificate de formare continuă.