Astăzi a avut loc evenimentul online cu tema ”Oportunitățile oferite de Acordul de Asociere și Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare dintre UE și Republica Moldova pentru comunitatea de afaceri” organizat de către Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM).
Scopul evenimentului a fost de a îmbunătăți înțelegerea implicațiilor Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare dintre UE și Republica Moldova, în vederea informării oamenilor de afaceri și, în mod special, a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) cu privire la oportunitățile oferite de aceste acorduri în accesarea pieței din Republica Moldova.
În cadrul evenimentului au participat:
- Mihai Daraban, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României,
- Sergiu Harea, Președintele CCI a RM,
- Emil Jacotă, Însărcinat cu afaceri a.i./Ministru Consilier, Ambasada Republicii Moldova în România,
- Adrian Berezintu, Ministru Consilier, Ambasada României în RM,
- Vasile Plămădeală, Consilier pe probleme de comerț, Delegația UE în Republica Moldova,
- Adriana Stănescu, Director general al Departamentului pentru Relații cu Vecinătatea Estică și reprezentant special PaE, Ministerul Afacerilor Externe,
- Irina Popp, Direcția Generală a Vămilor Proceduri vamale în relația cu Republica Moldova,
- Dan Nuțiu, Președinte, Asociația Investitorilor Români în Republica Moldova.
Organizatorii din România au vorbit despre rolul diplomației în promovarea AA și ZLSAC și impactul acestor acorduri asupra mediului de afaceri din Republica Moldova, efectele produse de AA și ZLSAC asupra relațiilor comerciale bilaterale dintre România și Republica Moldova, dar și în ce mod acestea sunt valorificate de către companiile românești.
De asemenea, ei au descris oportunitățile pe care le oferă AA/ZLSAC în vederea îmbunătățirii climatului de afaceri în Republica Moldova și provocările companiile românești interesate de piața din Republica Moldova.
Președintele CCI a RM, Sergiu Harea a pus accent pe subiectul ce ține de provocările și perspectivele la nivelul relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și România în contextul pandemiei de coronavirus, dar a vorbit și despre sondajul “Impactul economic al pandemiei COVID-19 asupra membrilor CCI a RM” și modalitățile prin care CCI RM sprijină IMM-urile moldovenești în accesarea pieței europene și, în special, a celei românești, menționând câteva ditnre evenimentele și proiectele derulate în comun de către RM și România.
Astfel, România a fost și rămâne în continuare principalul partener comercial al Republicii Moldova. În primele luni ale anului 2020, importurile României din Republica Moldova au depășit de câteva ori importurile de produse moldovenești ale altor parteneri strategici. Potrivit Biroului Național de Statistică, valoarea totală a exporturilor de produse moldovenești pe piața europeană, în nouă luni ale anului curent a constituit 414.50 mii USD cu o pondere de 64,7% din totalul exporturilor, iar a importurilor – de 398.39 mii USD. Astfel, România a devenit principalul partener comercial al țării noastre, atât la export, cât și la import, achiziționând în perioada de referință cel mai mare volum de produse moldovenești și ocupând locul 1 în ceea ce privește furnizarea de bunuri în Moldova.
Evident, criza cauzată de efectele pandemiei pe plan mondial a avut un impact negativ și asupra comerțului bilateral dintre țări. Astfel, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu România în perioada ianuarie – august a anului 2020 a constituit 812,89 milioane dolari SUA, înregistrând un declin față de aceeași perioadă a anului 2019 cu 23%.” Exporturile de mărfuri în primele 8 luni ale acestui an au scăzut cu 18%, iar importurile s-au diminuat cu 27%.