Pe 17 februarie 2021, 20 de companii din diferite regiuni ale țării au început ciclul de instruiri organizate în cadrul programului ”Academia Exportatorilor”, lansat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) cu suportul proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova.
Programul de instruire Academia Exportatorilor – nivel începător a cuprins două module generale:
- Marketingul internațional al produselor agroalimentare;
- Aspectele economice și juridice în comerțul internațional.
În calitate de organizator al acestor instruiri, CCI a RM a încercat să obțină feedbackuri de la participanții din fiecare grup.
În continuare, vă prezentăm impresiile Drăgălinei Gîncu, Administratoarea Cooperativei de Întreprinzători GHIDAPISGRUP, care a făcut parte din grupul de începători.
GHIDAPISGRUP a fost creată de către 5 companii, care au ca domeniu principal de activitate producerea de miere și creșterea albinelor de rasă. Cooperativa tinde să unească eforturile a 5 antreprenori care doresc să exporte produsele proprii (miere, polen, propolis) spre piața europeana și spre cea a țărilor arabe. Toate cele 5 companii produc anual 40 – 60 tone de miere.
CCI: De unde / cum ați aflat de cursurile Academiei Exportatorilor?
DG: Am văzut pe pagina de Facebook anunț despre lansarea proiectului respectiv, care a inclus și aceste seminare.
CCI: De ce ați decis să participați la acestea?
DG: Suntem o companie recent deschisă și avem intenția de a exporta miere, iar informația bine structurată din aceste instruiri a venit exact la momentul potrivit pentru a-mi face o idee generală despre procedurile de export, riscurile care pot apărea și despre punctele de control.
CCI: Ce părere aveți despre desfășurarea per general a cursurilor (orar, experți, informații, etc)?
DG: Cursul a fost foarte bun, orarul poate pe alocuri prea intens, având în vedere că paralel avem zilnic provocări în afacere. Informațiile prezentate sunt și vor fi foarte utile pentru noi toți.
CCI: Ce informații v-au fost cele mai de folos și cum le veți utiliza în continuare?
D.G: Din tot volumul de informații, pentru noi cele mai relevante au fost cele ce se refereau la studiul diferitor piețe potențiale de export și la componentele contractelor de export. O altă informație utilă a fost cea despre posibilitățile de finanțare și cum, în general, să aplicăm la acestea pentru a obține fonduri. Academia Exportatorilor a fost un ajutor enorm în a înțelege primii pași pe care trebuie să-i faci pentru a avea un parcurs corect spre noi piețe de desfacere. Mulțumesc mult CCI pentru organizarea acestor instruiri, USAID și APM pentru susținerea antreprenorilor din RM.
Notă: Ciclul de instruiri au făcut parte din cadrul proiectului „Sporirea capacităților de export ale companiilor moldovenești din sectorul agroalimentar de înaltă valoare pentru a accesa noi piețe de desfacere”.