Experiența Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) în dezvoltarea și implementarea programelor de învățământ profesional tehnic dual prezentate în cadrul Expert Workshop COOPERA, unde au fost discutate perspectivele și provocările implementării învățământului superior dual în Republica Moldova și Ucraina.
Evenimentul derulat în incinta Universității Libere Internaționale din Moldova și moderat de Vice-rectorul pentru Relații Internaționale și Proiecte Europene din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova, Olesea Sîrbu, a constituit un punct de start pentru elaborarea unui model flexibil și generic de învățământ superior dual. Scopul proiectului este îmbunătățirea capacității de muncă și dezvoltare individuală precum și sporirea compatibilității între cerințele mediului de afaceri și formarea inițială a studenților din mediul universitar.
În discursul său, Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea a subliniat că trendul pozitiv pe care l-a avut acest proces la nivelul învățământului profesional tehnic este rezultatul muncii de echipă, coeziunii de idei, forțe și evident expresia mediului de afaceri, care a investit resurse și a avut așteptări pe măsură. Cererea generează ofertă, e o regulă valabilă pentru o economie de piață iar acest lucru se întâmplă acum și în educație, unde doar învățământul profesional tehnic dual este în relațiune directă cu nevoile pieței forței de muncă.
Mai mult, Președintele CCI a ținut să sublinieze faptul că are toată convingerea, că și pentru nivelul superior de educație acest lucru este nu doar că este posibil dar și extrem de oportun. Iar Camera de Comerț și Industrie este în măsură să ofere, la această etapă, garanția suportului echipei sale și a experienței de care dispune, toate în beneficiul mediul de afaceri din Republica Moldova.