Mai multe acțiuni menite să îmbunătățească politicile familiale din țara noastră urmează a fi reglementate de legislația națională. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie Adrian Belîi, în cadrul prezentării analizei reglementărilor naționale privind politicile familiale prin prisma noilor standarde europene, prezentată la Parlament, cu suportul Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și cu participarea responsabililor din Guvern, reprezentanților Camerei de Comerț și Industrie, a mediului de afaceri și a experților în domeniu.
Potrivit deputatului Adrian Belîi, acțiunile prioritare menite să îmbunătățească politicile familiale se referă la accelerarea tranziției femeilor de la concediul de îngrijire a copilului pe piața muncii, implicarea mai multor tați pentru mai mult timp în creșterea și îngrijirea copiilor, extinderea aranjamentelor de muncă pentru familiile cu copii, precum și extinderea serviciilor alternative de îngrijire individuală a copiilor. ”Necesitatea transpunerii în legislația națională a acestor modificări este inclusă în Planul de activitate al Guvernului, în contextul promovării politicilor prietenoase familiei pentru asigurarea bunăstării demografice”, a precizat vicepreședintele Comisiei de profil, Adrian Belîi.
În Republica Moldova se perpetuează modelul maternal de îngrijire a copiilor și al membrilor familiei și se atestă o abordare discriminatorie în raport cu tații, arată analiza reglementărilor naționale privind politicile familiale prin prisma noilor standarde europene.
Potrivit experților, legislația în domeniul muncii, asigurărilor sociale și răspunderii contravenționale necesită modificări în corespundere cu prevederile Directivei Parlamentului European și a Consiliului privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor. Sunt necesare mai multe oportunități pentru crearea unui mediu favorabil în combinarea sarcinilor familiale cu activitatea profesională și facilitarea atingerii numărului dorit de copii, astfel încât ambii părinți și îngrijitorii să poată beneficia de drepturi care să le permită alocarea timpului necesar membrilor familiei, în mod special copiilor sau celor cu probleme de sănătate.
La ședința organizată pe platforma Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie au participat vicepreședintele Comisiei Adrian Belîi, deputați, Marcel Spătari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Toma Šutić, membru al cabinetului vicepreședintelui Comisiei Europene pentru democrație și demografie, Eva-Maria Holzleitner, șefa comisiei pentru egalitate a Consiliului Național din Parlamentul Austriei, reprezentanții companiilor campioane în implementarea locurilor de muncă prietenoase familiei: Orange, Panilino, Premier Energy Distribution, Asena Textil și Fidesco, precum și reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie. De asemenea, cu un cuvânt de salut au venit Nigina Abaszada, Reprezentantă rezidentă UNFPA Moldova și Stella Avallone, Ambasadoarea Austriei în Republica Moldova
Printre recomandările formulate de experți se numără acordarea dreptului taților salariați la o indemnizație paternală indiferent de mărimea stagiului de cotizare. Aceasta ar contribui la excluderea aspectelor discriminatorii în raport cu bărbații și la o implicare mai mare a acestora în îngrijirea copiilor din primele zile după naștere. O altă recomandare vizează aranjamente de muncă flexibile pentru salariații cu copii cu vârsta de cel puțin 8 ani și pentru salariații îngrijitori. Aceste aranjamente oferă oportunitatea îmbinării vieții de familie cu cea profesională, reducând presiunea pe sistemul formal de îngrijire. Alături de concediul de paternitate și cel pentru creșterea copilului, aranjamentele de muncă flexibilă țintesc creșterea implicării taților în îngrijirea și educarea copiilor, inclusiv și în echilibrarea distribuirii și exercitării unor alte sarcini casnice.
Evenimentul a inclus și vernisarea unei expoziții de fotografii care reflectă realizările a cinci companii din țara noastră, campioane în implementarea politicilor prietenoase familiei.
Ședința a fost organizată cu suportul proiectului regional „Mai multe oportunități: Politici familiale sensibile la gen în Balcanii deVest și Republica Moldova”, realizat de Fondul ONU pentru Populație, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.