Joi, 27 aprilie 2017, în cadrul Expoziției ”Republica Moldova Prezintă” organizată în premieră la Ploiești, România, s-a desfășurat Forumul Economic Bilateral România- Republica Moldova, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în parteneriat cu Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Camera de Comerţ și Industrie Prahova, Consiliul Județean Prahova și Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru.
La forum au participat peste 90 de companii din Republica Moldova și România. Evenimentul a avut drept scop dezvoltarea, promovarea și consolidarea relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două state.
Potrivit lui Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a R. Moldova, Forumul de astăzi reprezintă o platformă de discuții și informare în ceea ce privește actualizările economice și legislative în domeniul atragerii investițiilor străine, promovării exporturilor, dar și în ceea ce privește succesele înregistrate în urma colaborării Republicii Moldova cu România. “În calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova sper ca interesul din partea antreprenorilor români să fie reciproc, chiar dacă RM reprezintă o piaţă relativ mică, are potențial mare și oferă o serie de avantaje specifice momentelor de start-up, un şir de avantaje fiscale pentru investitorii străini, inclusiv o mare deschidere pe piaţa statelor din spaţiul CSI”, a mai adăugat Sergiu Harea.
Octavian Calmîc, viceprim-ministru, ministrul Economiei al R. Moldova a menționat că România este partenerul comercial principal al țării noastre, ceea ce ne încurajează să colaborăm și în contiuare cu mediul de afaceri român, iar Forumul Economic Bilateral România- Republica Moldova oferă noi oportunități agenților economici din cele două state.
Forumul continuă cu întrevederi B2B între agenții economici din R. Moldova și România.
La Expoziția ,,Republica Moldova Prezintă” la Ploiești, care se desfășoară pe parcursul perioadei 27-29 aprilie curent participă cca 40 de companii autohtone din domeniul industriei alimentare (uleiuri alimentare, ceaiuri din plante medicinale, sucuri din fructe, miere, migdale, fructe uscate, vinuri, băuturi spirtoase ș.a), materiale de construcții, construcții metalice, articole din mase plastice, bijuterii și accesorii, echipamente electronice, servicii profesionale- de evaluare, audit, instruire și atestare, servicii medicale, confecții, etc.