La data de 11 martie 2022, cca 100 de membri ai Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), din toate regiunile țării, au discutat despre situația reală a antreprenorilor în contextul regional dificil și măsurile necesare de susținere a mediului de afaceri, cu Sergiu Gaibu, Ministru al Economiei și Vasile Şarban, Secretar de Stat la Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Potrivit lui Sergiu Harea, președintele CCI a RM, ”Atât pandemia cât și situația de la frontiera Republicii Moldova, influențează negativ dezvoltarea economiei naționale în ultima perioadă, astfel, astăzi, vom discuta cu autoritățile publice dificultățile întâlnite de mediul de afaceri autohton în contextul regional dificil și vom încerca să oferim antreprenorilor răspunsuri privind interdicțiile la export; asigurarea gestionării fluxului de export, etc.” a declarat Sergiu Harea.
Totodată, președintele instituției a menționat că tot mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri solicită consultanță în ceea ce privește livrarea produselor, importul, exportul, partea logistică, transportul de mărfuri stopat pe teritoriul altor țări, ș.a. De aceea, CCI a sistematizat cele mai stringente întrebări care vor fi transmise autorităților publice.
Sergiu Gaibu a menționat că Guvernul este la curent cu toate schimbările apărute și oferă suport pentru depășirea situației actuale. Astfel, prin deciziile Comisiei de Situații Excepționale, autoritățile au simplificat o serie de proceduri pentru a facilita transportarea mărfurilor către și din Uniunea Europeană, recunoașterea certificatelor pentru produse alimentare, etc.
Ministrul economiei a venit cu precizări privind îngrijorările antreprenorilor dar și a cetățenilor privind evoluția prețurilor la produsele alimentare și combustibil. Sergiu Gaibu a dat asigurări că stocul de sare din țara noastră nu este epuizat, iar majorarea prețurilor la unele produse, ține de procesul inflaționist la nivel global, care, nemijlocit, afectează și prețurile din țara noastră la toate produsele. Costurile serviciilor de logistică au crescut constant încă din mijlocul anului 2021 și acestea continuă să se majoreze odată cu creșterea prețurilor internaționale la carburanți. Din acest considerent, Guvernul a discutat cu partenerii internaționali, privind programele necesare pentru diminuarea situației de criză. În deosebi, s-a reușit împreună cu CCI realizarea modificărilor la legea cu privire la eliberarea avizului de forța majoră (impedimentului justificator de neexecutare a obligației). Totodată s-a discutat cu autoritățile române dar și UE privind facilitarea procedurilor vamale și s-a convenit ca punctele vamale mai aglomerate să fie suplinite cu personal. În prezent, RM dispune de unele surse alternative de import a îngrășămintelor, precum și a altor produse, care prezintă îngrijorări în rândul agricultorilor. De asemenea, se identifică în continuare, necesitățile mediului de afaceri, iar îndemnul ministrului este ca antreprenorii să prezinte solicitările și propunerile lor, privind diminuarea situației actuale.
Vasile Şarban a asigurat participanții că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare depune eforturi, sesizează toate impedimentele apărute în procesul de producție, industrie alimentară, și intervine pentru a diminua pierderile. ”În prezent, sunt 47 vagoane de fertilizanți blocate în Ucraina, însă avem suficiente resurse în țară, ce vor permite realizarea lucrărilor de primăvară. În continuare, vom asigura piața locală cu produse autohtone”. Vasile Șarban a încurajat agricultorii să declare cifre reale la produse pentru a ține evidența resurselor agro-alimentare.
Agenții economici au adresat întrebări privind mărirea prețului la carburanți; situația vagoanelor blocate în Ucraina; eliberarea de către CCI a avizelor de forța majoră; sincronizarea procedurilor de traversare a frontierei cu România de către unitățile de transport marfar în vederea facilitării operațiunilor de import/export, identificarea porturilor maritime cu capacitate de a prelucra mărfuri de greutate mare, identificarea soluțiilor de realizare sau prelucrare a merelor în țară, reglementări pentru a asigura prezența producătorului local mic pe raft și alte subiecte actuale.
Antreprenorii care au participat la ședință sunt îndemnați să transmită întrebările și propunerile de susținere a antreprenorilor locali suplimentar celor discutate, la adresa electronică [email protected] pentru a fi discutate cu reprezentanții ministerelor de resort.
Ședința poate fi urmărită pe pagina de YouTube a CCI a RM https://bit.ly/3pWNZOI
Dacă aveți subiecte care pot fi discutate pe Platforma Comitetelor Sectoriale a CCI a RM, vă rugăm să ne contactați: Diana Russu, șef al Direcției Susținere și promovare a membrilor CCI a RM, număr de telefon (022) 22 49 83, adresa electronica [email protected].